«Σταθμό» για την πορεία του ΟΣΕ θα αποτελέσει η διαδικασία διάσπασης του Οργανισμού και σχηματισμού των τριών νέων εταιρειών ΕΒΙΣΥ, Τρένα ΟΣΕ και Θριάσιο - ΓΑΙΑ 1.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, περίπου στα τέλη του 2006, θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στις εταιρείες, μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και καλύτερος έλεγχος των δαπανών. Παράλληλα το κράτος θα πρέπει στο εξής να χρηματοδοτεί τις υποδομές στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών και όχι να τις πληρώνει ο ίδιος ο ΟΣΕ.
Οπως αναφέρθηκε, από τα 576 εκατ. ευρώ που ήταν το έλλειμμα του ΟΣΕ το 2005, μόνο τα 280 εκατ. είναι λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού και αυτά μέσα στο 2006 αναμένεται να μειωθούν κατά τουλάχιστον 15% ύστερα από κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν για μείωση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας. Σήμερα ο Οργανισμός έχει 7.900 υπαλλήλους και εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 έως 600 θα φεύγουν κάθε χρόνο στο πλαίσιο του προγράμματος συνταξιοδότησης.
Σε ό,τι αφορά εξάλλου, τα ατυχήματα που συμβαίνουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ δήλωσαν ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση των αιτιών, συνεχίζει το έργο της και μέχρι στιγμής έχει κάνει κάποιες προτάσιες για το πως θα βελτιωθούν οι ισόπεδες διαβάσεις, στις οποίες σημειώνεται το μεγαλύτερο μέρος των ατυχημάτων, με ευθύνη στη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών ΙΧ, οι οποίοι δεν τηρούν τον ΚΟΚ.
Στα 2.600 χλμ. του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ υπάρχουν περίπου 1.500 ισόπεδες διαβάσεις. Με τις νέες εργολαβίες που αναλαμβάνονται, όλες οι διαβάσεις γίνονται ανισόπεδες. Επίσης σύντομα θα γίνει διαγωνισμός για τον ηλεκτρονικό έλεγχο του δικτύου. Συγκεκριμένα θα μπουν κάμερες σε επίκαιρα σημεία, όπως σε τούνελ, σημαντικές διαβάσεις και γέφυρες, όπου θα παρακολουθείται η κίνηση. Ακόμη ανακοινώθηκε ότι μέχρι τον Αύγουστο θα είναι έτοιμη η νέα ανισόπεδη διάβαση για πεζούς στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, όπου συχνά παρατηρούνται δυστυχήματα, ενώ άλλες τρεις τέτοιες διαβάσεις θα κατασκευαστούν στην περιοχή της Λάρισας.
Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις των υπευθύνων του ΟΣΕ, η επιβατική κίνηση έχει συνεχώς αυξανόμενη τάση και η πληρότητα, κυρίως στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, πλησιάζει ή και ξεπερνά το 90%. Στον δε Προαστιακό, η αύξηση της επιβατικής κίνησης στο τμήμα Κορίνθου - Αθήνας φθάνει το 173% και σύντομα αναμένεται να παραληφθούν είκοσι βαγόνια για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.
Όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, το 2007 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο στον άξονα Αθήνα - Κόρινθος, ενώ την ίδια χρονιά θα ξεκινήσει και η εμπορική λειτουργία του Προαστιακού στον άξονα Αθήνα - Οινόφυτα - Θήβα - Χαλκίδα, πάλι με ηλεκτροκίνηση. Εντός του 2008 θα υπάρξει ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Λάρισας - Θεσσαλονίκης και Αθήνας - Τιθορέας, γεγονός που θα μειώσει τη διαδρομή κατά περίπου 15 λεπτά, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων στην περιοχή του Καλίδρομου, στο τέλος του 2012 η διάρκεια του ταξιδιού Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα είναι μόλις 3 ώρες και 15 λεπτά.
Από τις δηλώσεις των υπευθύνων του ΟΣΕ προκύπτουν επίσης τα εξής:
- Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, που θα συνδέεται με το λιμάνι Ικονίου και το αεροδρόμιο.
- Το 2007 θα γίνει δοκιμαστική εφαρμογή του Ιντερνετ στον Προαστιακό.
- Με την ολοκλήρωση των έργων του δικτύου προς την Πελοπόννησο η διαδρομή Αθήνα- Πάτρα θα διαρκεί μόλις δύο ώρες.
- Αύριο πραγματοποιείται στη ΓΑΔΑ σύσκεψη για το θέμα της δολιοφθοράς που παρατηρείται σε εγκαταστάσεις του ΟΣΕ. Ο Οργανισμός θα δώσει στην Ασφάλεια τα στοιχεία που έχει συλλέξει, καθώς έχουν ήδη εντοπιστεί δολιοφθορές σε συγκεκριμένα σημεία της Βορείου Ελλάδος.
ΑΠΕ