Ε.Ε.: Μέτρα για τη στήριξη της αγοράς πτηνοτροφικών προϊόντων

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 16:49

Η Επιτροπή Διαχείρισης Αυγών και Κρέατος Πουλερικών ενέκρινε σήμερα πρόταση της Επιτροπής που επιτρέπει τη συγχρηματοδότηση, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μέτρων στήριξης της αγοράς πτηνοτροφικών προϊόντων, κατόπιν των αρνητικών επιπτώσεων που είχε η πρόσφατη κρίση της γρίπης των πτηνών.

Η πρόταση ορίζει το είδος των μέτρων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν σε ποσοστό 50% από την ΕΕ. Επικεντρώνεται σε «ανάντη» μέτρα, δηλαδή σε μέτρα που αποβλέπουν σε προσωρινή μείωση της παραγωγής, όπως η καταστροφή των προς επώαση αυγών. Καθορίζει ανώτατο ύψος αποζημίωσης ανά καταστραφείσα μονάδα, τον μέγιστο αριθμό μονάδων ανά κράτος μέλος καθώς και το χρονικό διάστημα που καλύπτει κάθε μέτρο.

Η Επιτροπή δεν προτείνει να συγχρηματοδοτηθούν «κατάντη» μέτρα, όπως η ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση ή η καταστροφή των υπαρχόντων αποθεμάτων κρέατος πουλερικών. Δεκατέσσερα κράτη μέλη έχουν υποβάλει αιτήσεις για στήριξη του πτηνοτροφικού κλάδου τους εκ μέρους της ΕΕ. Το κόστος των μέτρων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό αναμένεται να ανέλθει σε 50 έως 65 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μέτρα που μπορούν να τύχουν συγχρηματοδότησης είναι τα εξής:

Καταστροφή των προς επώαση αυγών•

Μεταποίηση των προς επώαση αυγών•

Καταστροφή νεοσσών (από κοτόπουλα, φραγκόκοτες, πάπιες, γαλοπούλες και χήνες)•

Πρώιμη σφαγή μέρους του σμήνους αναπαραγωγής•

Παράταση των περιόδων προσωρινής διακοπής της παραγωγής πέραν των τριών εβδομάδων•

Εθελούσια μείωση της παραγωγής μέσω της διοχέτευσης μικρότερου αριθμού νεοσσών στον κύκλο παραγωγής•

Πρώιμη σφαγή ωοτόκων ορνίθων.

Τα κράτη μέλη που ζήτησαν να επωφεληθούν από τα μέτρα ενίσχυσης είναι τα εξής:

Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία.

«Η κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης κρέατος πουλερικών και των τιμών στις αρχές του έτους δημιούργησε μια έκτακτη κατάσταση που απαίτησε τη λήψη έκτακτων μέτρων», παρατήρησε η κυρία Mariann Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη.

«Πιστεύω ότι οι προτάσεις μας θα προσφέρουν στους αγρότες ευελιξία ώστε να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στην κατάσταση της αγοράς χωρίς να παρατείνεται ασκόπως η διατάραξη της ισορροπίας της αγοράς. Είμαι κατά των ενισχύσεων για ιδιωτική αποθεματοποίηση και για καταστροφή των αποθεμάτων κρέατος. Χάρη στην πρόσφατη βελτίωση της κατάστασης της αγοράς, αναμένεται ότι ο κλάδος θα καταστεί ικανός να απορροφήσει τα υπάρχοντα αποθέματα», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα