Τι υπονομεύει τη διεθνοποίηση του γιουάν

Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 10:58
UPD:10:59
REUTERS/Β© Jason Lee

Μπορεί τα εμπορικά πυρά να μην τραυμάτισαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, αλλά θέτουν υπό πίεση τα σχέδια του Πεκίνου για διεθνοποίηση του γιουάν και ανάδειξή του σε αποθεματικό νόμισμα, ικανό να «απειλήσει» τις παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς συναλλάγματος. 

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πιστεύει πως το εθνικό νόμισμα μπορεί να διαδραματίσει σημαντιικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και το χρηματοοικονομικό σύστημα. Εργάζεται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση μετά και την ένταξή του το 2016 στα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα του ΔΝΤ. Ακόμη και το λανσάρισμα του "πετρογιουάν", του πετρελαϊκού συμβολαίου σε κινεζικό νόμισμα, είχε να κάνει με την προσπάθεια αυτή και όχι αποκλειστικά με την πρόθεση της Κίνας να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην αγορά πετρελαίου. 

Ωστόσο το ρένμιμπι, όπως επίσης λέγεται (σημαίνει νόμισμα του λαού) βρίσκεται πλέον υπό ισχυρή πίεση, έχοντας υποτιμηθεί περίπου 6% από τα μέσα Ιουνίου. Η υποχώρησή του από τη μία βοηθά την κινεζική οικονομία να διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τις εξαγωγές της, παρά τους αμερικανικούς δασμούς στα προϊόντα της. Δεν διευκολύνει καθόλου την προσπάθεια να το δουν οι επενδυτές ως αποθεματικό νόμισμα. 

«Τα μαύρα σύννεφα του εμπορίου υπονομεύουν τη διεθνοποίηση του γιουάν» σχολιάζει χαρακτηριστικά στο CNBC o Κέλβιν Λάου, οικονομολόγος της Standard Chartered. Σημείωσε πάντως ότι το μέλλον του κινεζικού νομίσματος θα εξαρτηθεί από έναν περίπλοκο συνδυασμό παραγόντων και δεν θα είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα των εμπορικών εξελίξεων.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα