Αποχώρησαν χθες το βράδυ οι εκπρόσωποι τον εργαζομένων από την επιτροπή που επεξεργάζεται τους όρους επαναλειτουργίας του εργοστασίου Θεσσαλονίκης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της επιτροπής και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΘΟ Αποστόλο Σιδηρόπουλο, «για μεροληπτική στάση».
Οι εργαζομενοι προέβησαν στην ενέργεια αυτή έπειτα από πληροφορίες που είχαν, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σιδηρόπουλος επρόκειτο να εισηγηθεί στον αρμόδιο υπουργό να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο επικουρικά σε αυτό της Καβάλας.
Συγκεκριμένα -σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες των συνδικαλιστών- ο πρόεδρος της επιτροπής, θα εισηγούνταν το εργοστάσιο της Καβάλας να αναλάβει τη συνολική παραγωγή των λιπασμάτων της ΒΦΛ, ενώ το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει παρασκευάζοντας μόνο κάποιες άλλες χημικές ουσίες και 100.000 τόνους κοκκώδους αμμωνίας, το χρόνο.
«Η συγκεκριμένη παραγωγή μας εγγυάται δουλειά, μόνο για τρεις μήνες το χρόνο. Τον υπόλοιπο καιρό τι θα κάνουμε; Δείξαμε καλή θέληση και κάναμε πίσω, αλλά το να υπογράψουμε εμείς την καταδίκη μας, για να σωθεί το εργοστάσιο της Καβάλας, αυτό δε μοιάζει λογικό. ¶λλωστε, έχει και η εταιρεία τις ευθύνες της γιατί με τις κινήσεις της έφερε αυτά τα αποτελέσματα, ενώ θα μπορούσε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και των δύο εργοστασίων» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Μιχαηλίδης.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσαν στην επιτροπή, οι εργαζόμενοι θα ήταν διατεθειμένοι να μειώσουν υπό προϋποθέσεις, κατά 95 τις θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Υπολογίζουν ακόμη ότι πόροι θα εξοικονομηθούν με την ολοκλήρωση, εντός λίγων μηνών, ενός προγράμματος χρηματοδότησης (λίζινγκ), που τώρα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του εργοστασίου με δαπάνες της τάξεως των 751.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι αποσβέσεις από προγράμματα εθελούσιας εξόδου θα αποφέρουν περίπου 1.100.000 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ