Τουρκία: Νέο ιστορικό ναδίρ για τη λίρα, βαθύ κόκκινο στο χρηματιστήριο

Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 13:32
UPD:13:32
REUTERS/MURAD SEZER

Οι πιέσεις στο τουρκικό ενεργητικό συνεχίζονται, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αντιθέτως οι δύο πλευρές επιμένουν σε ανταλλαγή φραστικών πυρών, κυρώσεων και αντιποίνων. 

Το μεγάλο θύμα δεν είναι άλλο από την λίρα, η οποία χάνει συνεχώς την αξία της, εντείνοντας τις πιέσεις στα νοικοκυριά, αλλά και στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις της χώρας, των οποίων τα δάνεια είναι κατά κύριο λόγο σε δολάριο. Σήμερα το τουρκικό νόμισμα καταγράφει νέα πτώση, με την ισοτιμία στο ιστορικό χαμηλό των 5,14 λιρών ανά δολάριο.

Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης BIST σημειώνει πτώση 1,5%, με τις απώλειές του από τις αρχές του έτους να ανέρχονται στο 18,3%. Σο στόχαστρο βρίσκονται τράπεζες, εταιρείες εξαρτημάτων αυτοκινήτων και κατασκευαστικές. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θέτουν υπό αναθεώρηση το προνομιακό καθεστώς, που επιτρέπει σε μία σειρά τουρκικών προϊόντων ελεύθερη (χωρίς δασμούς δηλαδή) πρόσβαση στην αμερικανική αγορά. Δεν είναι σαφές ακόμη ποιοι τομείς θα πληγούν περισσότερο από την απόφαση αυτή, η οποία επισήμως δεν συνδέεται με την πολιτική αντιπαράθεση για την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, αλλά ανεπισήμως ερμηνεύεται ως ακόμη ένα ισχυρός μοχλός πίεσης των Αμερικανών. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα