Air China: Αποκτά την CNAC, αυξάνει το μερίδιo στην Cathay

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 07:33

ΠΟΣΟΝ 3,23 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (416 εκατ. δολ.) προσέφερε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Κίνας, Air China Ltd. για την ολοκλήρωση του ελέγχου σκέλους στο Χονγκ Κονγκ, με τον διπλασιασμό του μεριδίου της στην Cathay Pacific Airways Ltd., τη δεύτερη πιο κερδοφόρα αεροπορική εταιρεία της Ασίας.

Οι μέτοχοι στο σκέλος China National Aviation Co., αλλιώς CNAC, θα εισπράξουν 2,80 δολ. Χονγκ Κονγκ ανά μετοχή σε μετρητά, 39% υψηλότερα από τον μέσον όρο τριών μηνών της μετοχής. Η εξαγορά θα δώσει στην Air China το 17,5% της Cathay Pacific, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κινεζικής αεροπορικής εταιρείας που εδρεύει στο Πεκίνο.

Η εξαγορά θα επισπεύσει τη συμφωνία που κλείστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Cathay να αγοράσει την Hong Kong Dragon Airlines Ltd., καθιστώντας την κυρίαρχο ξένη αεροπορική εταιρεία στην Κίνα. Οι πιο στενοί δεσμοί με την Cathay, θα βοηθήσουν την Air China να ανταγωνιστεί άλλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της China Southern Airlines Co.

Στις 9 Ιουνίου η Cathay είπε ότι θα καταβάλλει 8,22 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ για την απόκτηση της Dragonair, προκειμένου να επεκτείνει το δίκτυό της στην Κίνα. Η Dragonair πραγματοποιεί πτήσεις σε 23 πόλεις της Κίνας, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ. Τώρα, μόνο η Cathay πραγματοποιεί πτήσεις για τη μεταφορά επιβατών στο Πεκίνο και την Ξιαμέν στα νοτιοανατολικά και πτήσεις για τη μεταφορά εμπορευμάτων στη Σαγκάη.

Οι μετοχές της Air China σημείωσαν άνοδο 3,5%, φθάνοντας στα 3,00 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία στις 10:35 π.μ. στο Χονγκ Κονγκ. Οι μετοχές της CNAC, σημείωσαν άνοδο 3,8%, φθάνοντας στα 2,725 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία.

Ηδη η Air China κατέχει το 68% της CNAC, εταιρείας συμμετοχών που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Dragonair. Η CNAC συμφώνησε να πουλήσει μερίδιο στην Dragonair προς 4,33 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ σε μετρητά και μετοχές, δίνοντάς της μερίδιο 7,3% στην Cathay. Η Air China θα αγοράσει το 10,2% της Cathay αντί του ποσού των 4,07 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ, διπλασιάζοντας το μερίδιό της στην Air China, στο 20%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα