ΖΤΕ: Πιέζεται για εξαγορές, μετά το venture Nokia-Siemens

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 09:27

ΥΠΟ πίεση τελεί για την εξαγορά εταιρειών, η ZTE Corp., η μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Κίνας, μετά τη συμφωνία της Nokia Oyj και της Siemens AG, να συνδυάσουν τα σκέλη του εξοπλισμού δικτύων τους.

«Η εταιρεία βλέπει θετικά τις προοπτικές μιας εξαγοράς», ανέφερε ο Cao Qiang, αντιπρόεδρος του σκέλους ασύρματης τηλεφωνίας της ZTE, μιλώντας σήμερα στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Φυσικά και υπάρχει πίεση».

Η ZTE είχε περίπου μερίδιο 1% της αγοράς εξοπλισμού ύψους 65 δισ. δολ. πέρυσι, σύμφωνα με την Credit Suisse Group, έναντι μεριδίου περίπου 21% του νέου ευρωπαϊκού venture. Οι λιγότερες δαπάνες από εταιρείες της Κίνας, οι οποίες ώθησαν 2,3% χαμηλότερα τις μετοχές της φέτος, αναγκάζουν την εταιρεία να στρέψει το βλέμμα της στις διεθνείς αγορές για ανάπτυξη.

Οι πωλήσεις της ZTE το πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν 36%, φθάνοντας στο 1,4 δισ. γιουάν (175 εκατ. δολ.) από 1,9 δισ. γιουάν που ήταν πριν από ένα έτος.

Οι πωλήσεις της εκτός Κίνας, σημείωσαν αύξηση 68% το 2005, φθάνοντας στα 7,7 δισ. γιουάν σε σύγκριση με πέρυσι. Στους κύριους ξένους πελάτες της ΖΤΕ, περιλαμβάνεται η France Telecom SA και η Hutchison Telecommunications International Ltd.

Η ZTE κατείχε την όγδοη θέση μεταξύ των εταιρειών παραγωγής υλικού ασύρματης τηλεφωνίας στον κόσμο πέρυσι, σύμφωνα με την Credit Suisse.

Οι μετοχές της ZTE σημείωσαν άνοδο έως 2,1% σήμερα κατά το μέσον της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Σενζέν, ενώ ο Shenzhen Stock Exchange Composite Index, υποχώρησε 0,2%, μειώνοντας τη φετινή άνοδο του 48%.

Αυτήν την εβδομάδα η Nokia, με έδρα το Εσπού της Φινλανδίας και η Siemens με έδρα το Μόναχο στη Γερμανία, συμφώνησαν να συγχωνεύσουν τα σκέλη των δικτύων τους σε μία εταιρεία, η οποία θα έχει συνδυασμένες πωλήσεις περίπου 15,8 δισ. ευρώ (20 δισ. δολ.).

Η νέα εταιρεία με την επωνυμία Νokia Siemens Networks, θα καταργήσει 9.000 θέσεις εργασίας ή το 15% του συνδυασμένου εργατικού δυναμικού, κλείνοντας το χάσμα με την ηγέτιδα της αγοράς Ericsson AB, η οποία είχε μερίδιο αγοράς 26%.

Η Alcatel SA, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ευρυζωνικών δικτύων Internet στον κόσμο, είπε τον Απρίλιο ότι συμφώνησε να αγοράσει την Lucent Technologies Inc. μέσω ανταλλαγής μετοχών αξίας 13,4 δισ. δολαρίων. Η Ericsson, αγόρασε το σκέλος ευρυζωνικών και δικτύων τηλεπικοινωνιών της Marconi Corp., με έδρα το Λονδίνο, αξίας 1,2 δισ. λιρών Αγγλίας (2,2 δισ. δολ.), τον Οκτώβριο του 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα