Γιατί οι επενδυτές εγκαταλείπουν το χρυσό;

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 12:22
UPD:12:23
REUTERS/© Reuters Staff / Reuters

Ο χρυσός θεωρείται επί χρόνια επενδυτικό καταφύγιο για περιόδους αναταραχής. Φέτος με τον εμπορικό πόλεμο σε εξέλιξη και το γεωπολιτικό ρίσκο στο κόκκινο θα έπρεπε η τιμή του πολύτιμου μετάλλου να ακολουθεί την ανιούσα. Αυτό, ωστόσο, δεν συμβαίνει. Ο χρυσός όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά εισέρχεται σε φάση διόρθωσης, με την τιμή του να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% από το εφετινό υψηλό της. 

Γιατί οι επενδυτές εγκαταλείπουν το χρυσό; Αιτία δεν είναι άλλη από το αμερικανικό δολάριο, του οποίου η διαρκής ανατίμηση φέτος ξεθωριάζει τη λάμψη του μετάλλου ως καταφυγίου. Με τη FED να εμφανίζεται αποφασισμένη να προβεί σε ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους και το αμερικανικό νόμισμα να ενισχύεται συνεχώς, ο χρυσός παύει να αποτελεί ελκυστική επιλογή- ακόμη και για τους επενδυτές που επιζητούν ασφάλεια. 

Αρνητικά λειτουργούν και οι φόβοι των επενδυτών για κάμψη της ζήτησης του χρυσού στη φυσική του μορφή από την Κίνα, που μαζί με την Ινδία, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον πλανήτη. 

Πέραν των συμβολαίων του χρυσού στην αγορά εμπορευμάτων και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), που συνδέονται με το πολύτιμο μέταλλο. Τα iShares Gold Trust και SPDR Gold Shares ETF παρουσιάζουν απώλειες άνω του 6% φέτος και είναι πολύ κοντά σε χαμηλά 52 εβδομάδων. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί και οι μετοχές των μεγάλων ομίλων εξόρυξης χρυσού και οι πιέσεις αναμένεται να διατηρηθούν τους επόμενους μήνες. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN Money



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα