Τα νέα εμπορικά πυρά βυθίζουν στο κόκκινο τις αγορές

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 10:37
UPD:10:41
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Οι νέες εμπορικές απειλές της Ουάσιγκτον τρομάζουν τους επενδυτές, που σπεύδουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο. Στις αγορές μετοχών οι ρευστοποιήσεις άρχισαν από νωρίς το πρωί στην Ασία και αυτή τη στιγμή συνεχίζονται στην Ευρώπη, ενώ τα futures προμηνύουν απώλειες και στη Wall Street το βράδυ. Υπό πίεση βρίσκονται το ευρώ και το γιεν, ενώ στην αγορά ομολόγων τα ιαπωνικά βλέπουν τις αποδόσεις να απογειώνονται και τα ευρωπαϊκά λειτουργούν ως καταφύγιο. 

Στις 10:30 ώρα Ελλάδος στο σύνολό τους τα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δείχνουν κόκκινο, με τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, τις τεχνολογικές και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δέχονται πιέσεις. Οι ρευστοποιήσεις είναι εντονότερες στη Φραγκφούρτη, με τον DAX να καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 1%. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,5%, ο CAC 40 στο Παρίσι παρουσιάζει απώλειες 0,4% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο είναι στο -0,7%. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γ.Δ. λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης καταγράφει πτώση 0,65%. 

Στην αγορά κρατικού χρέους οι αποδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας παρουσιάζουν μικρή πτώση, όπως και των αμερικανικών, που είχαν φτάσει στο 3% στις αρχές της εβδομάδας. Στον αντίποδα το δεκατές της ιαπωνίας βλέπει την απόδοσή του να εκτινάσσεται σε υψηλά 18 μηνών. 

Οι επενδυτές βρίσκουν καταφύγιο και στο δολάριο, που συνεχίζει την πορεία ανατίμησης έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών του. Το ευρώ υποχωρεί 0,25% με την ισοτιμία στα 1,16 δολάρια ανά ευρώ. Ελαφρά πτώση και για το γιεν. 

Ως καταφύγιο έχει πάψει να λειτουργεί ο χρυσός, με την τιμή του να ακολουθεί την κατιούσα, στα 1.226 δολάρια η ουγκιά. Μικρή άνοδο στα 72,26 δολάρια το βαρέλι παρουσιάζει η τιμή του μπρεντ, μετά τη μεγάλη πτώση στη χθεσινή συνεδρίαση. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα