Αλλαγή στάσης από τον Τραμπ: Προς δασμούς 25% στα κινεζικά προϊόντα

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 00:16
UPD:01:02
REUTERS/HYUNGWON KANG

Τα σχέδια περί αύξησης των δασμών από το 10% στο 25% ως προς τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αξίας 200 δισ. δολαρίων, επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη είδηση έρχεται σε μία περίοδο που οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών εξετάζουν τις προοπτικές έναρξης ενός διαλόγου για την αποκλιμάκωση της έντασης στο πεδίο του εμπορίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξουσιοδοτήσει τις αρμόδιες εμπορικές αρχές να διερευνήσουν το ενδεχόμενο αύξησης των δασμών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «με τα σωστά εργαλεία, θα ενθαρρύνουμε την Κίνα να αλλάξει πολιτική».

Στόχο του Αμερικανού προέδρου αποτελεί η υιοθέτηση των κατάλληλων πρακτικών, ώστε να περιοριστεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, το οποίο ανέρχεται στα 200 δισ. δολάρια. 

Σημειώνεται πως οι τρέχοντες δασμοί στα συγκεκριμένα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, ανέρχονται στο 10%. Η τελική απόφαση για την αύξηση ή μη του συντελεστή θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 5 Σεπτεμβρίου.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι κλιμάκωσης της έντασης, τότε θα πρόκειται για το δεύτερο κύμα επιβολής δασμών προς το Πεκίνο, καθώς τους προηγούμενους μήνες επιβλήθηκαν πρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Η Κίνα είχε απαντήσει με την επιβολή φορολογικών μέτρων σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας 34 δισ. δολαρίων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα