Στο 1,8 δισ. ευρώ η εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ ετησίως

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 19:00

Σε χορήγηση συντάξεων μέσα σε διάστημα 15-20 ημερών στοχεύει το ΙΚΑ. Το Κέντρο Ανακεφαλαίωσης του ΙΚΑ, το οποίο θα εγκαινιαστεί το Σεπτέμβριο στην Αθήνα θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου χορήγησης συντάξεων, καθώς οι εργαζόμενοι να απευθύνονται σ' δύο χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή τους, προκειμένου να γίνει καταμέτρηση των ενσήμων τους, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του Ιδρύματος Γιάννης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια του 17ου τακτικού απολογιστικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ)- ΙΚΑ.

Ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι εντοπίστηκαν στη Χαλκίδα, τη Μύκονο, την Αθήνα, τα Ιωάννινα και τη Μακρακώμη επίορκοι υπάλληλοι του ΙΚΑ που προέβησαν σε παρανομίες στις δαπάνες υγείας και οι οποίοι θα τιμωρηθούν.

Ο διοικητής του ΙΚΑ επισήμανε ότι ο μέσος όρος χορήγησης συντάξεων από 7,5 μήνες έχει μειωθεί στους 2,5 και ότι στόχος είναι να μειωθεί στις 15-20 ημέρες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στον πρόεδρο της ΠΟΣΕ- ΙΚΑ Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος ανέφερε ότι ο χρόνος αναμονής είναι 18 μήνες. Παράλληλα, τόνισε ότι καθυστερήσεις υπάρχουν κυρίως στις περιπτώσεις διαδοχικών ασφαλίσεων ή ασφάλισης σε Ταμεία του εξωτερικού.

Ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ότι έχει δοθεί έγκριση για πρόσληψη 2.881 ατόμων, εκ των οποίων τα 1.771 θα είναι υγειονομικό προσωπικό και τα υπόλοιπα διοικητικό.

Ο κ. Κόκκαλης επισήμανε στην ομιλία του ότι η εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ κυμαίνεται στο 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, ότι ένας στους 6 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και πως σε μία στις 7 επιχειρήσεις δεν έχει γίνει απογραφή. Υποστήριξε ότι καταγράφονται μισό εκατομμύριο ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και ότι οι οφειλές προς το ΙΚΑ αυξάνονται και ανέρχονται σήμερα στα 3,2 δισ ευρώ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το 40% των τακτικών εσόδων του ΙΚΑ διατίθεται για δαπάνες υγείας και ότι το 67% του συνόλου των 864.735 συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνει σύνταξη κάτω των 540 ευρώ. Τέλος, ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεν θα ικανοποιηθούν νομικά και θεσμικά αιτήματα, ενδέχεται αύριο να ληφθεί απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα