Goldman: Αύξηση της προσφοράς για την εξαγορά της ΑΒ Ports

Υπερβαίνοντας την αντίστοιχη της Macquarie Bank Ltd.
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2006 07:10

ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ της, κατά 8,3%, στα 2,8 δισ. λίρες στερλίνες (5,1 δισ. δολ.) αύξησε η Goldman Sachs Group Inc. για την εξαγορά της Associated British Ports Holdings Plc, υπερβαίνοντας την προσφορά της Macquarie Bank Ltd. για τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης λιμένων της Βρετανίας.

Η νέα προσφορά είναι 910 πένες ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Goldman, που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας, από πλευράς αξίας, στον κόσμο. Η Macquarie, που είχε προσφέρει 840 πένες ανά μετοχή, όσα και η Goldman στις 15 Ιουνίου, αρνήθηκε να σχολιάσει τη νέα προσφορά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Stephen Yan, στο Σύδνεϋ.

Η μάχη προσφορών, ώθησε την τιμή εξαγοράς της εταιρείας, 25% υψηλότερα, από τότε που η AB Ports απέρριψε την αρχική προσφορά της Goldman τον Μάρτιο, στις 730 πένες ανά μετοχή. Τα περιουσιακά στοιχεία στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων, των δρόμων και των αεροδρομίων, έχουν γίνει στόχοι εξαγορών, καθώς αυξάνεται το διεθνές εμπόριο. Υπολογίζεται ότι το 90% του παγκοσμίου εμπορίου διακινείται δια της θαλασσίας οδού.

Οι μετοχές της AB Ports σημείωσαν άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 881 πένες η μία χθες στο Λονδίνο, πριν από τη ανακοίνωση της βελτιωμένης προσφοράς της Goldman. Φέτος, οι μετοχές της ΑΒ Ports, έχουν σημειώσει άνοδο 50%.

Η AB Ports, που πουλήθηκε από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ το 1983, έχει στην κυριότητά της 21 λιμάνια στη Βρετανία, που εκτείνονται από το Σαουθάμπτον έως τη νότια ακτή της Αγγλίας, στο Τρουν στις βορειοδυτικές ακτές της Σκωτίας.

Η Goldman συμφώνησε να καταβάλλει 810 πένες ανά μετοχή στις 14 Ιουνίου, πριν αυξήσει την προσφορά της στις 840 πένες η μία στις 15 Ιουνίου, καθώς αναμενόταν να κάνει ανταγωνιστική προσφορά η Macquarie, κάτι που έκανε την ίδια ημέρα. Η Goldman βελτιώνει την προσφορά της για να μην διακινδυνεύσει να χάσει περιουσιακά στοιχεία στον κλάδο μεταφορών για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα. Προσφάτως η Goldman αποσύρθηκε από τον αγώνα για την εξαγορά της ΒΑΑ Plc, ιδιοκτήτρια του αεροδρομίου Heathrow.

Τα διοικητικά στελέχη της AB Ports χαρακτήρισαν την νέα προσφορά «δίκαιη και λογική», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Goldman.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα