Σαφές προβάδισμα στην κούρσα για την πρώτη εισηγμένη εταιρεία αξίας 1 τρισ. δολαρίων του πλανήτη έχει αποκτήσει η Apple. Mετά και τα άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα τριμήνου, που ανακοίνωσε χθες το βράδυ, μετά το κλείσιμο της αγοράς, η μετοχή της επιδόθηκε σε μίνι ράλι στις after trade συναλλαγές και η κεφαλαιοποίησή της προσέγγισε τα 950 δισ. δολάρια.
Ωστόσο μερίδα αναλυτών σχολιάζει πως η κορυφαία τεχνολογική εταιρεία του πλανήτη θα μπορούσε να έχει πετύχει το στόχο του 1 τρισ. εδώ και καιρό. Τι στέκεται εμπόδιο; Η πρακτική των τελευταίων ετών να επιστρέφει απλόχερα ρευστό στους επενδυτές με προγράμματα επαναγοράς μετοχών και μερίσματα.
Η Apple έχει αγοράσει ίδιες μετοχές 201 δισ. δολαρίων και έχει καταβάλλει μερίσματα ύψους 67,2 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Αν και τα προγράμματα επαναγοράς δίνουν προσωρινά ώθηση στη μετοχική τιμή, υπολογίζεται ότι για κάθε δολάριο, που δαπανάται για αυτά, αφαιρείται ένα δολάριο από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.
Το ρευστό αυτό παύει να είναι μέρος της αξίας μίας επιχείρησης, αφού δεν μπορεί να επενδυθεί σε μελλοντικά project, ενώ οι μετοχές, που επαναγοράζονται παύουν να είναι σε κυκλοφορία.
Ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα της Exxon Mobil, που έως και περίπου πριν από μία δεκαετία ήταν η κορυφαία, βάσει χρηματιστηριακής αξίας του πλανήτη. Από το 1980 έχει επαναγοράσει μετοχές αξίας 280,5 δισ. δολαρίων και έχει καταβάλλει μερίσματα 230,9 δισ. δολαρίων, ενώ έχει δαπανήσει μόνο 88,8 δισ. δολάρια σε εξαγορές. Έτσι η κεφαλαιοποίησή της έχει περιοριστεί στα 346 δισ. δολάρια.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, Reuters