Επισκόπηση oικονομικού Τύπου

Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2006 08:08

* ΕΞΠΡΕΣ: Υποχώρηση 4% φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις. Περιορισμός στο 42,17% της φοροδοτικής εισφοράς των νομικών προσώπων το 2005.

* ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ¶ρχισε ο Β' τραπεζικός πόλεμος. Πληθαίνουν οι μνηστήρες για την Εμπορική. Ο Μιχ. Σάλλας μιλά τώρα για στρατηγική συμμαχία με την Τράπεζα Κύπρου.

* ΚΕΡΔΟΣ: Η αναμέτρηση των μνηστήρων. Η δημοσιοποίηση των όρων της κυπριακής προσφοράς ανοίγει το «παιγνίδι» της Εμπορικής.

* ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Νέοι παίκτες στη μάχη για την εξαγορά της Emporiki. Η Τράπεζα Πειραιώς αγοράζει μετοχές Κύπρου και μιλάει για στρατηγική θέση».

Εμπορική Τράπεζα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: «Οι διεκδικητές της Emporiki φανερώνουν σταδιακά τα «όπλα» τους χωρίς ωστόσο οι κινήσεις αυτές να ξεκαθαρίζουν το τοπίο για την τελική έκβαση. Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε λεπτομέρειες της πρότασής της προσφέροντας 6 ευρώ μετρητά και 3,25 μετοχές για κάθε μια της Emporiki. Η Πειραιώς άνοιξε χθες κάποια χαρτιά της ανακοινώνοντας ότι ο έλεγχος του 5,99% της Κύπρου αποτελεί «στρατηγική επιλογή», ενώ οι πληροφορίες τη φέρουν να συνεχίζει τη συγκέντρωση. Η διοίκηση της Marfin εξέφρασε και δημοσίως το ενδιαφέρον για την Emporiki, ενώ η Credit Agricole παραμένει σε επιφυλακή».

Φορολογία

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι: «Μειωμένη κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες ήταν το 2005 η συνεισφορά των επιχειρήσεων στο συνολικό φορολογικό βάρος, καθώς κατέβαλαν το 42,17% των φόρων που εισέπραξε το Δημόσιο, έναντι 45,96% το 2004. Στον αντίποδα, μισθωτοί και συνταξιούχοι κατέβαλαν πέρυσι φόρους αυξημένους κατά 22% και 29% αντίστοιχα, παρότι τα εισοδήματά τους αυξήθηκαν κατά 7%, κυρίως λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα