Πάνω από τα 70 δολ. το πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη

Μετά τη μείωση της παραγωγής σε διϋλιστήριο της Citgo
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2006 09:23

ΠΑΝΩ από τα 70 δολ., για τρίτη ημέρα, διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά την μείωση της παραγωγής σε διϋλιστήριο της Citgo Petroleum Corp., σε συνδυασμό με την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που αύξησαν τις ανησυχίες ότι οι προμήθειες του καυσίμου ενδέχεται να μην είναι επαρκείς για την περίοδο της αύξησης της ζήτησης.

Η Citgo ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε «ελαφρά μείωση» της παραγωγής στο εργοστάσιό της στη Lake Charles, το τέταρτο μεγαλύτερο της χώρας στη Λουϊζιάνα, μετά από πετρελαιοκηλίδα. Κατά μέσον όρο οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για εργασίαςέδειξαν για πρώτη φορά μείωση 9% από τον Μάϊο, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας της χώρας.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου διαπραγματεύθηκε στα 70,72 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς χαμηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη 1:12 μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο έως 33 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 71,17 δολ. το βαρέλι σήμερα, 19% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα συμβόλαια του Αυγούστου σημείωσαν άνοδο 51 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 70,84 δολ. το βαρέλι χθες και στα υψηλότερα επίπεδα από το κλείσιμο στις 9 Ιουνίου. Το πετρέλαιο άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 75,35 δολ. το βαρέλι στις 21 και στις 24 Απριλίου.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Αυγούστου, υποχώρησε 20 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 69,75 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου στη 1:04 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Το μπρεντ, δείκτης των 2/3 του πετρελαίου παγκοσμίως, βρίσκεται 20% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Ιουλίου αναρριχήθηκε έως 2,05 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 2,1385 δολ. το γαλόνι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, από τις 12 Ιουνίου.

Τις δύο τελευταίες ημέρες τα συμβόλαια της βενζίνης σημείωσαν άνοδο 5,6%, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ότι τα αποθέματα της βενζίνης την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν μόνο κατά 1/5, όσο προέβλεπαν και οι οικονομικοί αναλυτές.

Η ζήτηση της βενζίνης κυμάνθηκε στα 9,41 εκατ. βαρέλια ημερησίως τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, 0,9% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στις 21 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα