Ντόλμαν (ΔΝΤ): Αναγκαία η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 17:34
UPD:01/08/2018 08:16
PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Ζωτικής σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα μπορεί να εκπληρώνει μακροπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του, χαρακτήρισε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, με αφορμή την παρουσίαση των συμπερασμάτων της έκθεσης του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Ντόλμαν είπε πως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια, είναι πως η αγορά εργασίας κατέστη περισσότερο ευέλικτη και ανταγωνιστική. Προειδοποίησε, ωστόσο, πως αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα μειώσει την ευελιξία, αποσυνδέοντας πιθανώς την παραγωγικότητα από τις αμοιβές και επηρεάζοντας αρνητικά την ανταγωνιστικότητα, την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και την ανεργία.

Ο κ. Ντόλμαν ανέφερε πως το Ταμείο δεν ενεργοποίησε το επί της αρχής πρόγραμμά του για την Ελλάδα καθώς δεν υπήρχαν επαρκείς εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο, όπως τόνισε, η επί της αρχής συμφωνία συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

Υπογράμμισε, δε, πως η ελάφρυνση χρέους που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ενισχύει τις προοπτικές της Ελλάδας για τη διατήρηση της πρόσβασης στις αγορές μεσοπρόθεσμα, ωστόσο προειδοποίησε πως η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος της θα γίνει σταδιακά πιο δύσκολη. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να επιτύχει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, προκειμένου να κρατήσει το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά, ενώ αναφέρθηκε στη δέσμευση των Ευρωπαίων για επανεξέταση του ζητήματος το 2032.

EURONEWS

Είπε επίσης ότι, ενώ η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά, αντιμετωπίζει ορισμένα πολύ σημαντικά κληροδοτήματα της κρίσης, όπως τα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ανεργία και τα υψηλά ποσοστά φτώχειας. Σημείωσε ότι η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα βιώσιμη υψηλότερη ανάπτυξη και παραμένοντας ανταγωνιστική στη ζώνη του ευρώ. Τόνισε εξάλλου πως το ΔΝΤ ζητεί μέσω της έκθεσής του την εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής για την καλύτερη στήριξη της ανάπτυξης και την ενίσχυση του διχτυού ασφαλείας για την κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του Ταμείου στην εποπτεία, επεσήμανε πως θα συνοδεύει τις αποστολές των ευρωπαϊκών θεσμών στην Αθήνα και θα υποβάλει στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο δύο εκθέσεις τον χρόνο για την Ελλάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα