Πομπέο: Θετικός υπό όρους στην παροχή δανείου του ΔΝΤ στο Πακιστάν

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 01:00
UPD:01:04
REUTERS/JONATHAN ERNST

Θετικός υπό προϋποθέσεις είναι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ως προς το ενδεχόμενο παροχής νέου προγράμματος βοήθειας του ΔΝΤ προς τη νεόκοπη κυβέρνηση του Πακιστάν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNBC, ο Μάικ Πομπέο ξεκαθάρισε ότι ένα νέο, πιθανό πρόγραμμα στήριξης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των πακιστανικών οφειλών προς την Κίνα.

«Δεν υπάρχει καμία ορθολογική βάση σ' αυτό» έσπευσε να προσθέσει, απορρίπτοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Πακιστάν, τον περασμένο Ιούνιο, συμφώνησε να λάβει δάνειο, ύψους 1 δισ. δολαρίων, από την Κίνα, προκειμένου να τονώσει τα συναλλαγματικά του αποθέματα.

Τα τελευταία έχoυν περιοριστεί στα 9,66 δισ. δολάρια έναντι 16,4 δισ. δολαρίων τον Μάιο του 2017, με αποτέλεσμα να έχουν φουντώσει τα σενάρια περί προσφυγής στο ΔΝΤ.

Μετά το δάνειο του 1 δισ. δολαρίων, η συνολική βοήθεια της Κίνας προς το Πακιστάν ανέρχεται μόνο για φέτος στα 5 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η κινεζική βοήθεια δεν θα καταστεί ικανή, ώστε να αποτραπεί ένα νέο πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ.

Το 2013, η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ είχε λάβει δάνειο, ύψους 6,7 δισ. δολαρίων, από το Ταμείο, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να επιλύσει τα προβλήματα της χώρας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα