Φουντώνει το σινο-βρετανικό εμπορικό φλερτ

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 13:11
UPD:13:12
EPA/MARK SCHIEFELBEIN / POOL

Τη δέσμευση του Πεκίνου για διαπραγματεύσεις με στόχο μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Κίνα και τη Βρετανία μετά το Βrexit απέσπασε το Λονδίνο, σε μία περίοδο κατά την οποία μαίνεται η σινο-αμερικανική διαμάχη. 

Η Κίνα αναζητά συμμάχους στη μάχη της κατά των ΗΠΑ, που την κατηγορούν για αθέμιτο ανταγωνισμό στο μέτωπο του εμπορίου και για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αμερικανικών επιχειρήσεων. Η Βρετανία από την πλευρά της έχοντας να αντιμετωπίσει πληθώρα αντιδράσεων για την εξέλιξη των διαπραγματεύεσων με την E.E. για την έξοδο και ένα αβέβαιο αποτέλεσμα στις εμπορικές σχέσεις με την κοινότητα, σπεύδει να καλύψει το κενό με συμφωνίες με άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό το σινο-βρετανικό φλερτ φουντώνει. 

Αισιόδοξος για πρόοδο στις εμπορικές και ευρύτερες οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, που επισκέπτεται το Πεκίνο. Ο Κινέζος ομόλογός του επιβεβαίωσε, Γουάνγκ Γι, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξε συμφωνία για ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων. Και οι δύο απέφυγαν να αναφέρουν την όποια λεπτομέρεια. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Βρετανία έχει επιδιώξει ανάλογη προσέγγιση με την Ινδία, αλλά και άλλες μεγάλες οικονομίες. Δεν έχει ωστόσο να επιδείξει το όποιο απτό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, καθώς είναι πια σαφές πριν από την επίσημη έξοδό της από την Ε.Ε. δεν είναι δυνατή η όποια συμφωνία, ούτε καν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες. 

Νέα δημοσκόπηση, εν τω μεταξύ, δείχνει ότι το 50% των Βρετανών επιθυμούν η συμφωνία στην οποία θα καταλήξει η βρετανική κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες να τεθεί σε δημοψήφισμα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, BBC 

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα