Σε ρυθμούς συμφωνιών

Συμβολή στην ανάκαμψη των βασικών δεικτών στη Wall Street
Σάββατο, 24 Ιουνίου 2006 00:01

H ANAKOIΝΩΣΗ μεγα-συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα απέσπασε το ενδιαφέρον των επενδυτών από τις ανησυχίες περί επιτοκίων (εν όψει της συνεδρίασης της Fed, την επόμενη εβδομάδα), συμβάλλοντας στην ανάκαμψη των βασικών δεικτών στη Wall Street.

Η Anadarko Petroleum συμφώνησε στην εξαγορά των Kerr-McGee και Western Gas Resources, έναντι συνολικού ποσού 21 δισ. δολαρίων. Οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα αποτέλεσαν σημείο στήριξης για τον Dow Jones, ενώ η αυξημένη κερδοφορία και έσοδα της Oracle στάθηκε αφορμή για κέρδη και στον τομέα τεχνολογίας και την ενίσχυση του Nasdaq.

Τα χαμηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο τις ανησυχίες περί εξασθένησης της οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά στην πορεία των επιτοκίων.

Οι απώλειες των μετοχών του ασφαλιστικού κλάδου -κυρίως των Allianz και AXA- αλλά και των τραπεζών αντιστάθμισαν την ανοδική πορεία των μετοχών του πετρελαϊκού τομέα, οι οποίες συμβαδίζουν με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,1% και κλείνοντας στις 1.283,1 μονάδες, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

«Νομίζω ότι οι επενδυτές επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους, ώστε να διαπιστώσουν πώς θα αντεπεξέλθουν καλύτερα στη φάση αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τις αγορές, δεδομένου ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Χενκ Ποτς της Barclays Stock Brokers.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει απομακρυνθεί από τα χαμηλά επταμήνου που είχε αγγίξει την προηγούμενη εβδομάδα, απέχει όμως 9% από το σχεδόν ρεκόρ πενταετίας που είχε σημειώσει το Μάιο.

Οριακές αρνητικές τάσεις επικράτησαν και στην αγορά του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να σημειώνει απώλειες 0,08%. Ο γενικός δείκτης του ιαπωνικού χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 11,65 μονάδες, παρέμεινε όμως πάνω από το όριο των 15.000 μονάδων, κλείνοντας στις 15.124,04.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα