Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ - Μέχρι τέλος του έτους το QE

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018 15:03
UPD:15:22
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, το δ.σ. της αναμένει πως τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Όπως αποφάσισε το δ.σ. της ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προβαίνει σε καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος ύψους 30 δισ. ευρώ, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2018.

Το δ.σ. της ΕΚΤ εκτιμά πως μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με βάση τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ο μηνιαίος ρυθμός των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων θα μειωθεί στα 15 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2018, όταν και θα ολοκληρωθούν οι καθαρές αγορές, άρα και το QE.

Το δ.σ. της ΕΚΤ δηλώνει επίσης πως προτίθεται να επανεπενδύσει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος asset purchase programme - APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα