Επιπλέον 80 εκατ. σε μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη

Ε.Ε.: Στα 222,8 εκατ. ευρώ οι συνολικές χρηματοδοτήσεις του προγράμματος - Οδηγός η τεχνική βοήθεια σε Κύπρο και Ελλάδα
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018 16:24
UPD:17:15
REUTERS/Yves Herman

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Την πρόταση της Κομισιόν για αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του κοινοτικού προγράμματος στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη, ενέκριναν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι (πρέσβεις) της Ε.Ε., συνέχεια της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ της αυστριακής προεδρίας και της Ευρωβουλής.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε στις 20 Μαΐου 2017 για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με αρχικό προϋπολογισμό 142,8 εκατ. ευρώ. Μετά την αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ, οι συνολικές χρηματοδοτήσεις θα ανέλθουν σε 222,8 εκατ. ευρώ.

Τα δύο θεσμικά όργανα της Ε.Ε. συμφώνησαν επίσης ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κρατών-μελών για ένταξη στη ζώνη του ευρώ. 
Το κείμενο θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο από την ολομέλεια της Ευρωβουλής, ενώ αμέσως μετά θα επικυρωθεί τυπικά και από το Συμβούλιο, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια από το 2017 έως το 2020, ενώ συμπληρώνει τα υφιστάμενα προγράμματα και τους πόρους της Ε.Ε. που προορίζονται για την ανάπτυξη ικανοτήτων και την παροχή τεχνικής βοήθειας. Η προστιθέμενη αξία του συνίσταται στην παροχή βοήθειας, συμβουλών και εμπειρογνωσίας επιτόπου, δηλαδή στις εθνικές αρχές των αιτούντων κρατών-μελών, καθ’ όλη τη μεταρρυθμιστική διαδικασία ή στις επιμέρους φάσεις της.

Εμπειρογνωσία
Η πρόταση για το πρόγραμμα βασίστηκε στη θετική εμπειρία από την τεχνική βοήθεια που πρόσφερε η Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής των δύο χωρών. Χάρη στο πρόγραμμα, η εμπειρογνωσία αυτή θα είναι διαθέσιμη για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να βοηθά τις χώρες να εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση των επενδύσεων, ιδίως στο πλαίσιο των διαδικασιών οικονομικής διακυβέρνησης. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν καλύτερα το δίκαιο της Ε.Ε. και τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που λαμβάνουν κάθε καλοκαίρι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως αποκαλείται το κοινοτικό σύστημα συντονισμού των οικονομικών πολιτικών. Ο συντονισμός αυτός είναι απαραίτητος για να επιτευχθεί μεγαλύτερη σύγκλιση των οικονομιών της Ε.Ε. και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την επικράτειά της.

Διαφάνεια
Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης την παροχή βοήθειας για την αποδοτική, αποτελεσματική και διαφανή χρήση των ταμείων της Ένωσης.

Η στήριξη θα παρέχεται στις Aρχές του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους κατόπιν αίτησής του για μεταρρυθμίσεις, που:

  • εντάσσονται στο πλαίσιο της εφαρμογής τόσο των ειδικών ανά χώρα συστάσεων που εκδίδονται κατά το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο όσο και άλλων μέτρων που συνδέονται με την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου,
  • συνδέονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής,
  • εφαρμόζονται από τα κράτη-μέλη με δική τους πρωτοβουλία και με στόχο να εξασφαλίσουν βιώσιμες επενδύσεις, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η στήριξη θα παρέχεται για τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις και τα πιο σοβαρά ζητήματα, όπως θα συμφωνούνται από το αιτούν κράτος-μέλος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα