ABC: Δύο προτάσεις φέρνει ο Γιούνκερ σε Τραμπ

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 17:43
UPD:17:46
EPA/SEAN GALLUP / POOL

Με δύο προτάσεις στις αποσκευές του μεταβαίνει στον Λευκό Οίκο ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου ABC News.

Κατά τις πληροφορίες του δικτύου, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κ. Γιούνκερ θα προτείνει:

  • Μία συμφωνία που να περιλαμβάνει μειώσεις δασμών και εισφορών σε ό,τι αφορά τα οχήματα και εξαρτήματα αυτοκινήτων
  • Μία περιορισμένη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ  των ΗΠΑ και της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά προϊόντα.

Ανάλογες πληροφορίες μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα και το πρακτορείο Bloomberg. Πάντως, από πλευράς Κομισιόν διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει προσφορά προς τις ΗΠΑ, αλλά συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι συνομιλίες Γιούνκερ – Τραμπ, αργότερα εντός της ημέρας, θα επικεντρωθούν στις εμπορικές εντάσεις μετά την επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ και τις απειλές του Τραμπ για την επέκταση αυτών των μέτρων και στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Από πλευράς Ε.Ε., ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ ανέφερε σήμερα Τετάρτη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να μπει σε διάλογο για αμοιβαίες δασμολογικές περικοπές με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία σειρά από προϊόντα, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι πρώτη η Ουάσιγκτον θα αποσύρει τους τιμωρητικούς δασμούς.

Όπως έχει προειδοποιήσει πάντως η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ –η οποία μεταβαίνει επίσης στην Ουάσιγκτον- η Ε.Ε. ετοιμάζει νέα λίστα αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί ως αντίμετρα, σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες.

Οι «Financial Times» ανέφεραν χθες σε δημοσίευμά τους ότι η Κομισιόν εξετάζει διαφορετικές επιλογές, μεταξύ των οποίων η επιβολή δασμών 20% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 10 δισ. ευρώ, ή η επιβολή χαμηλότερων δασμών σε προϊόντα μεγαλύτερης αξίας (έως και 18 δισ. ευρώ). Έναν τέτοιο σενάριο επιβεβαίωσε σήμερα και η κ. Μάλστρομ.  

Τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Τραμπ κλιμάκωσε τη ρητορική του, χαρακτηρίζοντας την Ε.Ε. «εχθρό» που «εκμεταλλεύθηκε» τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Σαν αποτέλεσμα, κατά το δημοσίευμα των FT, στις Βρυξέλλες επικρατεί απαισιοδοξία εν όψει των επικείμενων συνομιλιών με την Ουάσιγκτον.

Η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται μάλλον περισσότερη αισιόδοξη πως Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου να έχει τονίσει πως την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν «θα φέρει μια πολύ σημαντική εμπορική προσφορά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα