FF: Τι σημαίνει η υπαγωγή στο άρθρο 106α

Η εκδίκαση του κυρίου αιτήματος ορίστηκε για τις 12 Σεπτεμβρίου
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 14:15
UPD:14:15

Από την έντυπη έκδοση 

Προσωρινή προστασία από πιστωτές της εξασφάλισε η Folli Follie, προχωρώντας -με μια αιφνιδιαστική κίνηση- στην κατάθεση αίτησης για τη λήψη προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα (παρ. 6 του Ν. 3588/2007) επί της οποίας εκδόθηκε προσωρινή διαταγή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η εκδίκαση του κυρίου αιτήματος προστασίας της Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία από τους πιστωτές της ορίστηκε για τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ εκτός από την προστασία της εταιρείας έχει ζητηθεί προστασία και για τα φυσικά πρόσωπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ομολογιούχοι
Η κίνηση αυτή από πλευράς Foli Follie, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αποδίδεται σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί κυρίως έναντι των ομολογιούχων, μερίδα των οποίων έχει δικαίωμα πρόωρης προεξόφλησης των τίτλων τους εάν καταπέσουν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. 

Oι πληροφορίες θέλουν ορισμένους ομολογιούχους να έχουν διενεργήσει όλα τα δέοντα προκειμένου να συνασπιστούν και να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις για αποφάσεις που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Υπενθυμίζεται ότι οι εκδοθείσες ομολογίες είναι σε ευρώ και σε ελβετικό φράγκο και οι εκδόσεις αυτές έχουν συνομολογηθεί στο Λουξεμβούργο, που υπολογίζονται στα 250 εκατ. λήξεως το 2019, και στην Ελβετία που ανέρχονται σε 150 εκατ. λήξεως το 2021. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα κουπόνια των ομολόγων φαίνεται ότι εξυπηρετούνται κανονικά από την εταιρεία. Προκειμένου η Folli Follie να προλάβει το ενδεχόμενο πρόωρης προεξόφλησης ομολογιούχων και εν όψει των διαδικασιών σύγκλησης γενικών συνελεύσεων -που σύμφωνα με τα προβλεπόμενα λαμβάνει χώρα στο μέρος όπου διενεργήθηκε το μεγαλύτερο τμήμα των εκδόσεων των ομολογιών, εν προκειμένω εκτός Ελλάδας-, αλλά και της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων που έχει οριστεί στις 10 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία προχώρησε στην εξασφάλιση προστασίας διά της δικαστικής οδού, κερδίζοντας ταυτόχρονα «χρόνο» έως την εκδίκαση του κύριου αιτήματος.

Οι ελληνικές τράπεζες
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της Folli Follie όσον αφορά τη δανειακή έκθεσή της εντοπίζεται κυρίως στις ομολογιακές εκδόσεις, αφού σε τραπεζικό επίπεδο τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα από τις αρχές Ιουνίου κινήθηκαν με ταχύτητα ώστε να επιτύχουν εξασφαλίσεις για το ανεξασφάλιστο κομμάτι του δανεισμού που είχαν με την εταιρεία. Σε αυτό το πλαίσιο οι τέσσερις τράπεζες προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας με τη διοίκηση της Folli Follie, εγγράφοντας εξασφαλίσεις στα Attica Stores, όπου το group της Folli Follie ελέγχει το 40%. Σημειώνεται ότι τα δάνεια αυτά υπολογίζονται σε περίπου 40-50 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο του δανεισμού, ύψους 60 εκατ. ευρώ, είναι απολύτως διασφαλισμένο για τις τράπεζες. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή της Folli Follie αιφνιδίασε τις τράπεζες, οι οποίες εμφανίστηκαν να μην έχουν λάβει γνώση μιας τέτοιας πρόθεσης από πλευράς της εταιρείας. Το τεταμένο κλίμα συμπληρώνει και η «νευρικότητα» που επικρατεί και στο μέτωπο των λοιπών πιστωτών/προμηθευτών, μερίδα των οποίων εμφανίζονταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ή/και κατασχέσεων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς αυτούς οφειλόμενα.

Η εταιρεία
Από πλευράς της εταιρείας, με χθεσινή της ανακοίνωση επισημαίνει ότι η εν λόγω προστασία που παρασχέθηκε από τις δικαστικές αρχές έχει σκοπό «τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της και την αποφυγή μείωσης της αξίας της εταιρικής περιουσίας από επιθετικές συμπεριφορές, με τις οποίες η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο χρονικό διάστημα». Στοχεύει παράλληλα στο να επιτρέψει στην εταιρεία «να σχεδιάσει απρόσκοπτα και προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιοργάνωσης με στόχο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της». Σύμφωνα με τη Folli Follie, κυρίαρχο σημείο αυτού του πλάνου θα αποτελέσει «η πλήρης αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας της εταιρείας για την προστασία των συμφερόντων των μετόχων, πιστωτών, συνεργατών και επενδυτών της και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας».

Τα σενάρια 
Πάντως, η κίνηση για υπαγωγή στο άρθρο 106α πυροδότησε και σενάρια που θέλουν τη διάσπαση της Folli Follie σε «καλή» και «κακή», στην κατεύθυνση της αποσύνδεσης της εγχώριας δραστηριότητας με αυτές στην Ασία, όπου το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα». Σύμφωνα όμως με παράγοντες της αγοράς, οποιαδήποτε εξέλιξη που να αφορά σε ενδεχόμενο εξαγοράς θα πρέπει να «περιμένει» την ολοκλήρωση του στοχευμένου ελέγχου των οικονομικών της Folli Follie Group από την EY, που «τρέχει» παράλληλα με μια εγκληματολογική χρηματοοικονομική έρευνα (από τρίτο πάροχο), ώστε μέχρι τον Αύγουστο να εκδοθεί πόρισμα, που θα δώσει κατεύθυνση στις μετέπειτα διαδικασίες. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΦΦΓΚΡΠ



Σχολιασμένα