Σε ρυθμούς εξαγορών

Παραμένει το αρνητικό κλίμα
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2006 00:01

ΣΤΟ «ΧΟΡΟ» των συγχωνεύσεων και των εξαγορών κινήθηκαν χθες οι διεθνείς αγορές, αν και τελικά οι συμφωνίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν χθες δεν στάθηκαν ικανές να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα που φαίνεται να έχει «ριζώσει» στα χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία των επιτοκίων.

Στο επίκεντρο των επενδυτών είναι η συνεδρίαση της Φέντεραλ Ρεζέρβ αύριο και μεθαύριο. Αν και είναι γνωστή η έκβαση της επικείμενης συνεδρίασης, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη θέση που θα υιοθετήσει ο διοικητής της, Μπεν Μπερνάνκι. Ανησυχίες προκάλεσαν και οι επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ.

Στις ΗΠΑ, κερδισμένες αναδείχθηκαν οι εξαγορασθείσες εταιρείες, ενώ στους χαμένους συμπεριελήφθησαν αρκετές μετοχές των αγοραστών. Για παράδειγμα, η μετοχή της Johnson & Johnson, που ανακοίνωσε την εξαγορά τμήματος της Pfizer υποχώρησε 2,1%, ασκώντας πιέσεις στο Dow Jones. Oι Αμερικανοί επενδυτές παρέμειναν στο περιθώριο εν αναμονή της απόφασης της Fed. Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά θα αντιδρούσε καλύτερα εάν βρισκόταν σε μία πιο σταθερή τροχιά.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια έκλεισαν με μικρή πτώση, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επισκίασαν την ευφορία που προκάλεσε το χθεσινό «κύμα» εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η μετοχή της Arcelor σημείωσε άνοδο 8%, αφότου το διοικητικό της συμβούλιο αποδέχθηκε τη βελτιωμένη προσφορά της Mittal Steel, τερματίζοντας έτσι μία «μάχη» πέντε μηνών και προχωρώντας πλέον στη δημιουργία της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο.

Η είδηση επίσης ότι η Phelps Dodge πρόκειται να αγοράσει τις καναδικές Inco και Falconbridge στην τιμή των 40 δισ. δολαρίων δημιουργώντας το μεγαλύτερο στον κόσμο όμιλο εξόρυξης νικελίου και το δεύτερο στην εξόρυξη χαλκού, στήριξε τον ευρωπαϊκό τομέα μετάλλων.

Οι συμφωνίες όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την πτώση 0,3% του δείκτη FTSEurofirst 300, καθώς οι επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ αναθέρμαναν τις ανησυχίες ότι η συνέχιση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Στο Τόκιο, ο Νikkei έκλεισε με άνοδο 0,19%, στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων, ενώ αναλυτές προβλέπουν ότι η ανοδική αναθεώρηση των ιαπωνικών εταιρικών κερδών θα βοηθήσει τις μετοχές να κινηθούν ανοδικά τους προσεχείς μήνες.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα