Αισθητή κάμψη στα έσοδα τον Μάιο

Στον Ιούλιο επικεντρώνεται η προσοχή, για ασφαλή συμπεράσματα
Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 15:14
UPD:18:38
–¡Õ¡√œ–œ’À

Από την μέχρι τώρα πορεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, προκύπτει σημαντική μείωση του μέσου φόρου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. 

Αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό πεντάμηνο εμφανίστηκαν τα φορολογικά έσοδα όπως προκύπτει από την μηνιαία έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, η αύξηση αυτή, η οποία διαμορφώθηκε στο 2,4%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 392,76 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, επισκιάστηκε από την αισθητή κάμψη που παρατηρήθηκε στα φορολογικά έσοδα του Μαΐου. 

Αυτή έφτασε στο 9,8% σε ποσοστιαία βάση και μεταφράζεται σε μείωση της τάξεως των 334 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον περυσινό Μάιο. Αύριο, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εξάμηνο οπότε θα φανεί αν αυτή η κάμψη που καταγράφηκε τον Μάιο θα έχει και συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πορεία των φορολογικών εσόδων κατά τον Ιούλιο καθώς είναι ο πρώτος μήνας είσπραξης των μεγάλων φορολογικών υποχρεώσεων της φετινής χρονιάς (φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων).

Από την μέχρι τώρα πορεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, προκύπτει σημαντική μείωση του μέσου φόρου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Έτσι, με βάση και τα στοιχεία της εκκαθάρισης μέχρι και σημερα το πρωί, ο μέσος φόρος διαμορφωνόταν στα 1157 ευρώ έναντι 1492 ευρώ που ήταν ο αντίστοιχος μέσος όρος για το περυσινό διάστημα. Δεδομένου ότι λείπουν ακόμη περίπου 650.000 φορολογικές δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών ήδη εξετάζει αίτημα φορέων της αγοράς για παράταση στην προθεσμία υποβολής μέχρι τις 30 ή τις 31 Ιουλίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα