Πλειστηριασμοί και διαγωνισμοί αλλάζουν τον χάρτη των ξενοδοχείων

Ακίνητα: Στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα το πρώην ξενοδοχείο Esperia - Ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις
Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 17:26
UPD:17:26
Eurokinissi

Το ελάχιστο μίσθωμα, το οποίο θα αποτελέσει βάση για τη διεξαγωγή της πλειοδοσίας του διαγωνισμού για το Esperia θα είναι το ποσό των 54.210 ευρώ/μήνα.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Οι πλειστηριασμοί κυρίως μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων, που θα συνεχιστούν μετά την αναγκαστική διακοπή του Αυγούστου, αλλά και οι διαγωνισμοί αξιοποίησης ορισμένων εμβληματικών ακινήτων του ΕΦΚΑ, που θα πραγματοποιηθούν επίσης στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένεται να διαμορφώσουν μία νέα εικόνα στον ξενοδοχειακό χάρτη.

Το ενδιαφέρον από την πλευρά ελληνικών και ξένων ομίλων αναμένεται να εστιασθεί το επόμενο διάστημα στον διαγωνισμό που προκηρύσσει ο ΕΦΚΑ για το πρώην ξενοδοχείο Esperia. Ένα εμβληματικό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας που ήταν από τα πρώτα θύματα της κρίσης που έπληξε την Αθήνα μετά το 2008 και το οποίο, όπως λέγεται, θα αποτελέσει μήλον της Έριδος πολλών ελληνικών και ξένων ομίλων. 

Μεταξύ αυτών λέγεται ότι περιλαμβάνονται ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη, η Grivalia Properties, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η Wyndham - Zeus, ο γαλλικός όμιλος Accor και η Hard Rock International κ.ά.

Ο όμιλος Λάμψα
Πάντως, όπως δηλώθηκε στη «Ν» και σε αντίθεση με ό,τι είδε το φως της δημοσιότητας, δεν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον όμιλο Λάμψα που ελέγχει τη «Μεγάλη Βρεταννία», καθώς ο όμιλος ολοκλήρωσε το επενδυτικό του σχέδιο στο κέντρο της Αθήνας με τη μίσθωση του κτηρίου στην οδό Κριεζιώτου και Πανεπιστημίου. Επίσης δηλώθηκε στη «Ν» ότι δεν ενδιαφέρεται για το εν λόγω ξενοδοχείο και το επιχειρηματικό σχήμα που συνυπάρχει στο Grand Hyatt Athens το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη Αυγούστου, δηλαδή η Hines, η Henderson Park και ο όμιλος Γιάννης και Τίνα Δασκαλαντωνάκη. Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων στην απόφαση του ΕΦΚΑ για τον διαγωνισμό αναφέρεται ότι ο ανάδοχος θα προβεί σε επενδύσεις για τη λειτουργία του ξενοδοχείου με προδιαγραφές διεθνούς αλυσίδας 5 αστέρων, ελάχιστου ύψους 10.500.000 ευρώ και ότι το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο θα αποτελέσει βάση για τη διεξαγωγή της πλειοδοσίας του διαγωνισμού θα είναι το ποσό των 54.210 ευρώ/μήνα, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο του ακινήτου και τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Επιπλέον, θα καταβάλλεται ετήσιο μεταβλητό μίσθωμα το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 1,2% επί του συνολικού ετήσιου τζίρου του αναδόχου (πλέον πάσης φύσεως εσόδων εκμετάλλευσης), εφόσον αυτός υπερβαίνει τα έξι εκατομμύρια σε ένα οικονομικό έτος. 

Εκτός από το Esperia αναμένονται διαγωνισμοί και για το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur στον οδό Σωκράτους 65-67 και για το Athens Inn στη οδό Βίκτωρος Ουγκώ 13.

Δεκατέσσερις πλειστηριασμοί
Στο μεταξύ, 14 πλειστηριασμοί ξενοδοχείων είναι προγραμματισμένοι μέχρι το τέλος του 2018. Την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 25/7 είναι προγραμματισμένος ο πλειστηριασμός για ένα από τα γνωστά καταλύματα χειμερινού τουρισμού, το «Aχελωίδες» (στον Aσπροπόταμο Tρικάλων). Ένα πετρόχτιστο συγκρότημα που αναπτύσσεται σε έκταση 12 στρ., με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2,4 εκατ. ευρώ. Επισπεύδουσα είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας. Πάντως, στην ιστοσελίδα των πλειστηριασμών έχει κατατεθεί αίτημα για αναβολή του πλειστηριασμού.

Στις 26/7 στο Ηράκλειο Κρήτης πλειστηριάζονται ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα και ώρα, τρία ακίνητα της Ασπιρτάκης Α.Ε. που αφορούν κτηριακό συγκρότημα στο οποίο λειτουργεί επιχείρηση επιπλωμένων διαμερισμάτων με τον διακριτικό τίτλο BellAir Village, κτηριακό συγκρότημα ξενοδοχειακού χαρακτήρα στο στάδιο αποπεράτωσης και οικοπεδαγρός. 

Την επόμενη ημέρα (27/7) στη Σπάρτη βγαίνει σε πλειστηριασμό το «Ξενοδοχείο ΛΗΔΑ Α.Ε.» δυναμικότητας 75 κλινών, με επισπεύδουσα την Alpha Bank και τιμή πρώτης προσφοράς 80.000 ευρώ.

Αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου, στις 5/9, είναι προγραμματισμένος ο πλειστηριασμός του ξενοδοχείου «Αίγλη» στα Λουτρά Αιδηψού Ευβοίας, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή πρώτης προσφοράς τα 3,26 εκατ. ευρώ. 

Στην Ιεράπετρα, στις 12 Σεπτεμβρίου, βγαίνει σε πλειστηριασμό υπό ανέγερση ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων με τιμή πρώτης προσφοράς 1,192 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. 

Το ξενοδοχείο «Αλκυονίς», δύο αστέρων, που βρίσκεται στον Ωρωπό, βγαίνει επίσης σε πλειστηριασμό στις 19 Σεπτεμβρίου με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή 1ης προσφοράς το 1,49 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου πραγματοποιείται ο πλειστηριασμός του πολυτελούς ξενοδοχείου «Διογένης Πάλας», 200 κλινών, στον Δήμο Χερσονήσου με τιμή πρώτης προφοράς 3,2 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα και πάλι την Τράπεζα Πειραιώς. 

Στις 17/10 με επισπεύδουσα την εταιρεία «Σαλαχόρης και Συνεργάτες ΙΚΕ»  βγαίνει σε πλειστηριασμό το ξενοδοχείο «Finas» τριών αστέρων στη Λίνδο της Ρόδου με «bungalows» και 99 δωμάτια. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί στα 2,632 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικό ξενοδοχείο «Χελμός» των Καλαβρύτων πλειστηριάζεται στις 18 Οκτωβρίου με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή πρώτης προσφοράς το 1,27 εκατ. ευρώ. 

Στην Κω, στις 19 Οκτωβρίου, πλειστηριάζεται το ξενοδοχείο «Σέβα» τρίτης κατηγορίας, 110 κλινών, με τιμή πρώτης προσφοράς το 1,1 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. 

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Οκτωβρίου, βγαίνει σε πλειστηριασμό ξενοδοχείο που βρίσκεται στη θέση «Πλάκα» ή «Σπηλιά» στο Δρέπανο Ναυπλίου με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και αρχική τιμή το 1.654.618 ευρώ.

Στις 7 Νοεμβρίου, στην Αλεξανδρούπολη, πλειστηριάζεται το ξενοδοχείο «Panorama Classic Hotel» τριών αστέρων, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2,2 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. 

Την ίδια ημέρα στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης είναι προγραμματισμένος ο πλειστηριασμός για ξενοδοχειακό συγκρότημα με την επωνυμία «Ακτή Ήλιου» ή «Sun Beach», με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τιμή πρώτη προσφοράς τα 2,1 εκατ. ευρώ. 

Στις 21/11, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,5 εκατ. ευρώ, πλειστηριάζεται ξενοδοχείο («El Greco») στα Ιωάννινα με επισπεύδον το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα