Ανοδο σημείωσε ο χαλκός σε Λονδίνο και Σαγκάη

Μετά την αύξηση των πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2006 13:57

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού στο Λονδίνο και τη Σαγκάη, μετά τις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, οι οποίες σημείωσαν απροσδόκητη αύξηση τον Μάϊο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα φέτος, αυξάνοντας τις εικασίες ότι η ζήτηση του μετάλλου θα υπερβεί την προσφορά.

Οι νέες αγορές κατοικιών στις ΗΠΑ, τη δεύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο, αυξήθηκαν 4,6%, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Κατά μέσον όρο μία κατοικία στις ΗΠΑ έχει περίπου 400 λίμπρες χαλκού σε καλώδια και αγωγούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Copper Development Association, που εδρεύει στη Ν. Υόρκη.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 70 δολ., ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 7.070 δολ. ο μετρικός τόνος στο London Metal Exchange στις 8:08 π.μ., τοπική ώρα. Το μέταλλο έχει υποχωρήσει 20% από τις 11 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 8.800 δολ. ο μετρικός, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού παγκοσμίως, ενδέχεται να περιορίσει τη ζήτηση.

Το μέταλλο για παράδοση Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 1.2010 γιουά, ποσοστό 2%, για να κλείσει στα 60.710 γιουάν (7.589 δολ.) ο τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, κατά το τέλος της συνεδρίασης, στις 3 μ.μ., τοπική ώρα.

Ο χαλκός σε μετρητά στην αγορά Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, σημείωσε άνοδο έως 200 γιουάν, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 60.000 γιουάν ο τόνος. Οι χρήστες χαλκού στην Κίνα, πρέπει να καταβάλλουν 17% ΦΠΑ, 2% φόρο εισαγωγής και ασφάλιστρα για την εισαγωγή του μετάλλου στη χώρα.

Σημειώνεται ότι η προσφορά 35,4 δισ. δολ. της Phelps Dodge Corp., για την εξαγορά της Inco Ltd. και της Falconbridge Ltd., ώθησε επίσης ανοδικά τις τιμές του χαλκού, καθώς εικάζεται ότι η ικανότητα των παραγωγών να ελέγξουν τις τιμές θα γίνει μεγαλύτερη, καθώς αυτές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Η Ρhelps Dodge, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, συμφώνησε χθες να αγοράσει μεταλλεία νικελίου στον Καναδά, σε μετρητά και μετοχές.

Ο χαλκός για παράδοση Σεπτεμβρίου, υποχώρησε 0,8 σεντ, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 3,225 δολ. η λίμπρα στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 8:01 π.μ., ώρα Λονδίνου, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα