CNBC: Η ανησυχία του Τραμπ και οι... νουθεσίες προς τη Fed

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 22:02
UPD:22:10
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Ανήσυχος ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2018 εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο CNBC, επικαλούμενο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, τασσόμενος εναντίον του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

«Η κριτική του Τραμπ στη Fed προέρχεται από την ανησυχία ότι η κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει το πλάνο για δύο πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων εντός του έτους» σχολιάζει σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Καθιστά επιπλέον, γνωστό ότι οι σύμβουλοί του προσπάθησαν να τον καθησυχάσουν, εξηγώντας του πως οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα «παγώσουν» την οικονομία σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκληθεί πολιτικό ζήτημα για τον ίδιο, εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών του φθινοπώρου.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, η Fed έχει προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων, ενώ αναμένεται να υλοποιήσει ακόμη δύο έως τον Δεκέμβριο.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, ο Τραμπ ανησυχεί πως ενδεχομένως θα συνεπάγονται την επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης.   

Τον προηγούμενο μήνα, κριτική στην κεντρική τράπεζα άσκησε και ο οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Λάρι Κουντλόου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για «βραδύτερες κινήσεις ως προς την επιτοκιακή πολιτική».

Πάντως, προς το παρόν, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουλ, εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο πιθανών πολιτικών πιέσεων από τον Λευκό Οίκο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Marketplace», εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι «η Fed παραδοσιακά ασκεί πολιτική ανεξάρτητα των πολιτικών ανησυχιών».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα