Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2001 20:42
UPD:20:47

Ανέκαμψαν λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο των συνεδριάσεων οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην αναπάντεχη μεταστροφή του κλίματος στη Wall Street (αυτή την ώρα οι δείκτες Nasdaq και Dow Jones ενσιχύονται κατά 1,63%% και 1,64% αντιστοίχως).

Το αγοραστικό ενδιαφέρον, πάντως, ήταν περιορισμένο στο μεγαλύτερο μέρος των συνεδριάσεων, καθώς οι χθεσινές εκτιμήσεις της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, δημιούργησε νέα ερωτηματικά για την πραγματική εικόνα της υπ' αριθμόν 1 οικονομίας του κόσμου.

«Η χθεσινή απόφαση της Fed αποτελεί ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να επιβραδύνεται», δήλωσε στο CNN ο Jim Saxton, πρόεδρος του Joint Economic Committee, ενώ εκφράζονται και επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,70% και διαμορφώθηκε στις 5.884 μονάδες. Η μετοχή της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Anglo American PLC σημείωσε άνοδο 6% μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο του 2001 αυξήθηκαν σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά. Παράλληλα, ενισχύονται οι προσδοκίες ότι η προσφορά ύψους 17,6 δισ. δολ. της κοινοπραξίας Anglo American-Oπενxάιμερ για την εξαγορά του ομίλου De Beers θα γίνει αποδεκτή από τους μετόχους του τελευταίου. Η μετοχή της αλυσίδας λιανικής Safeway ενισχύθηκε κατά 5,93% μετά την ανακοίνωση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Η μετοχή της Dimension Data συνέχισε και σήμερα τη χθεσινή «κούρσα» και έκλεισε κατά 4,91% υψηλότερα σε σχέση με χθες στον απόηχο της είδησης, ότι τα κέρδη της το πρώτο οικονομικό εξάμηνο εκτοξεύθηκαν κατά 68%. Η μετοχή της Cable&Wireless έκλεισε με κέρδη 3,52%. Μπορεί τα κέρδη της εταιρείας να μειώθηκαν κατά 29% το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, ωστόσο η είδηση ότι θα ζητήσει από τους μετόχους της έγκριση για επαναγορά ιδίων μετοχών φαίνεται ότι ενθουσίασε τους επενδυτές.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 περιόρισε προς το τέλος της συνεδρίασης τις απώλειές του στο 0,39% για να κλείσει στις 5.522,69 μονάδες. Η μετοχή της Alcatel υποχώρησε κατά 3,93% μετά την είδηση ότι θα καταβάλει 795 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του υπόλοιπου 49% της θυγατρικής της Αlcatel Space από την Thales. H μετοχή της τελευταίας σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, της τάξεως του 4,17%.

Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX βρίσκεται στις 6.117 μονάδες με άνοδο 0,77%. Οι κλάδοι των φαρμακοβιομηχανιών και των χημικών συγκεντρώνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα οι μετοχές των εταιρειών Bayer, Schering και BASF να σημειώνουν αξιοσημείωτη άνοδο. Η μετοχή της Adidas ενισχύεται κατά 1,4% μετά τη διαβεβαίωση της διοίκησης ότι δεν σχεδιάζει να προβεί σε επενδύσεις στην ποδοσφαιρική ομάδα Bayern Μονάχου.

Στη Μαδρίτη, ο δείκτης Ibex 35 υποχώρησε κατά 0,82% και έκλεισε στις 9.588,10 μονάδες. Η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας, Telefonica S.A., σημείωσε πτώση κατά 2,4% παρά την ανακοίνωση, ότι τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2001 αυξήθηκαν κατά 25%. Στη Ζυρίχη, ο δείκτης SMI έκλεισε με άνοδο 0,26%, στις 7.568,3 μονάδες και, τέλος, στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ ο δείκτης AEX έκλεισε στις 585,91 μονάδες μειωμένος κατά 0,74%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα