Συμφωνία της Pillarstone στην Ελλάδα για τη Notos

Θα εξυπηρετήσει επισφαλείς απαιτήσεις των τραπεζών στην εταιρεία
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 11:54
UPD:15:08
notoscom.gr

Σύμβαση στην Ελλάδα σύνηψε η Pillarstone, συνεργαζόμενη με τις τέσσερις κυριότερες τράπεζες της χώρας, για να επενδύσει σε έναν από τους μεγάλους προβληματικούς δανειολήπτες, τη Notos. 

Η είδηση, την οποία μεταδίδουν οι Financial Times, έρχεται μέσα σε ένα περιβάλλον πιέσεων προς τις ελληνικές τράπεζες από τις ρυθμιστικές αρχές να μειώσουν το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων.

Η Pillarstone, ευρωπαϊκός βραχίονας της KKR, κυνηγά επενδύσεις σε προβληματικά χαρτοφυλάκια, ενώ διαχειρίζεται ήδη συνολικά πάνω από 2 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η Pillarstone συμφώνησε να εξυπηρετήσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ επισφαλών απαιτήσεων που έχουν στη Notos Com Ηoldings οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Η Pillarstone και οι τέσσερις τράπεζες θα εισφέρουν επίσης 25 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Οι ελληνικές τράπεζες, εξακολουθούν να διατηρούν βάρος 100 περίπου δισ. ευρώ NPLs, τα οποία κατά μέσο όρο αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των ισολογισμών τους, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα των FT. Στόχος είναι το μέγεθος αυτό να πέσει στα 65 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Όπως τονίζουν οι FT, οι ελληνικές τράπεζες προσχώρησαν πρόσφατα σε πωλήσεις κόκκινων δανείων. Η Eurobank πούλησε 1,5 δισ. δολάρια ακάλυπτων καταναλωτικών δανείων πέρυσι, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Πειραιώς και η Alpha Bank σκοπεύουν να πουλήσουν συνολικά πάνω από 11 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων φέτος.

Το συνολικό απόθεμα των επισφαλών δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες μειώθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο σε τρία χρόνια, από 1,12 τρισ. σε 813 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα