Τσιτουρίδης: Το 2008 η ανεργία θα περιοριστεί στο 8%

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2006 18:32

Η απασχόληση θα αυξάνεται στα επόμενα χρόνια με ετήσιο ρυθμό 1,6%, ώστε το 2008 το ποσοστό της ανεργίας θα περιοριστεί στο 8%, εκτίμησε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.

Ο κ. Τσιτουρίδης έθεσε στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, τα εξής θέματα:

- το πως θα εφαρμοστούν (διασταλτικά ή συσταλτικά) τα κίνητρα του νόμου 3227/2004, που προέβλεπε την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών μέχρι και 50% κατά τον πρώτο χρόνο απασχόλησης κάθε νέου προσλαμβανομένου.

- Τη δημιουργία του Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/27/1207612.htm .

- Να υπάρξουν ομάδες καταγραφής της κατάστασης σχετικά με την απασχόληση, όπως ομάδες για τους νέους, τις γυναίκες κλπ. Αμεσα όμως ο κ. Τσιτουρίδης πρότεινε να συγκροτηθεί ομάδα για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κατάρτισης, επανακατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, που να επανακαθορίσει και το ρόλο του κράτους.

Επίσης ο κ. Τσιτουρίδης κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους σε μια τριήμερη συζήτηση (13, 14 και 15 Ιουλίου) σχετικά με τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τοποθετήθηκε θετικά για τις πρωτοβουλίες καταπολέμησης της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, και πρότεινε το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συγκροτηθεί με διμερή ευθύνη, να το αναλάβουν δηλαδή οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης υποβαθμίστηκε μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση και προέβλεψε ότι οι προτάσεις του υπουργού Απασχόλησης θα μείνουν μετέωρες, αφού δεν έχει προβλεφθεί οικονομική υποστήριξή τους. Σχολιάζοντας την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα αύξησης της απασχόλησης αφορά την τριετία 2006 - 2009, ο κ. Πολυζωγόπουλος εκτίμησε ότι πιθανόν αυτό συνδέεται με επίσπευση των εκλογικών σεναρίων. Ο Γιάννης Παναγόπουλος, που κατά πάσα πιθανότητα θα διαδεχθεί τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, ζήτησε να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας για τους ανέργους.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ Νίκος Αναλυτής ζήτησε το Ταμείο Αλληλεγγύης να μην μετατραπεί σε ένα νέο κομματικό εργαλείο επιρροής σε περιοχές ή κλάδους, και κατέθεσε την πρόταση να αναλάβει το ρόλο αυτό ο ΟΑΕΔ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα