Μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εκπαίδευση, αγορά εργασίας προτείνει ο ΟΟΣΑ

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2006 19:26
UPD:20:02

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως φέτος και το 2007 ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα κινηθεί γύρω στο 3%, σαφώς πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ ο πληθωρισμός το 2007 θα περιοριστεί γύρω στο 3%, πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, αποτελώντας πηγή διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, είπε, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία σε ομιλία του στην Τράπεζα της Ελλάδος με θέμα: «Διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης: Προοπτικές και προκλήσεις», παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και στελεχών των οικονομικών υπουργείων.

Ο κ. Γκουρία επαίνεσε τη μείωση του ελλείμματος της Ελλάδας το 2005 και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να το περιορίσει κάτω από 3% το 2006, είπε, όμως, ότι χρειάζεται περαιτέρω δράση.

Αναφερόμενος στην ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έδωσε έμφαση στην ανάγκη επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω βελτίωσης της ανώτερης εκπαίδευσης, τόνισε την ανάγκη να τονωθεί ο ανταγωνισμός στις αγορές και τα κράτη να μην ενισχύουν "εθνικούς πρωταθλητές" ή προβληματικές και καταδικασμένες επιχειρήσεις.

Για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, είπε ότι επειδή η χώρα έχει ΑΕΠ ανά κεφαλή κατά 23% μικρότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης και 46% κάτω από το επίπεδο των ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη σύγκλιση με το επίπεδο διαβίωσης των πλουσιότερων χωρών είναι η κύρια μεσοπρόθεσμη πρόκληση για την οικονομική πολιτική. Για την ανεργία επεσήμανε ότι, ενώ μειώθηκε γύρω στο 10%, παραμένει από τις υψηλότερες στον ΟΟΣΑ.

Ο κ. Γκουρία είπε ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θα έπρεπε πιθανόν να περιλαμβάνει καλύτερη σύνδεση των συντάξεων με τα εισοδήματα εν καιρώ εργασίας, και καθυστέρηση της ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης για ορισμένες ομάδες.

Πρότεινε η γενική εκπαίδευση να παρέχει περισσότερη ευελιξία στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων και οι επιχειρηματικοί φορείς να συμβουλεύονται για το σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης, ώστε οι νέοι να αποκτούν γνώσεις που όντως ζητούνται στην αγορά εργασίας.

«Η ελληνική νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων είναι από τις αυστηρότερες στον ΟΟΣΑ και ίσως έχει συμβάλει στη χαμηλή "ανακύκλωση" των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας και στην επίμονη ανεργία των νέων και των γυναικών. Η διαμόρφωση των μισθών πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, κάνοντας ευκολότερη την παράκαμψη των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων ειδικά σε περιοχές με υψηλή ανεργία.

Τα μη μισθολογικά εργατικά κόστη πρέπει να μειωθούν, με περιορισμό των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους χαμηλά αμειβόμενους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα