Πτώση εν όψει επιτοκίων

Ανοδο 25 μονάδων βάσης αναμένουν οι περισσότεροι αναλυτές
Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2006 00:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν χθες οι δύο πλευρές του Ατλαντικού, εν αναμονή της σημερινής και αυριανής συνεδρίασης της Φέντεραλ Ρεζέρβ για την πορεία των επιτοκίων. Στους κύκλους των επενδυτών επικρατεί έντονη αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η Fed θα προαναγγείλει πιο επιθετική στάση ή θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο διακοπής της σημερινής πολιτικής της, μετά από την αναμενόμενη αύξηση αυτής της εβδομάδας.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν άνοδο 25 μονάδων βάσης, με τα αμερικανικά επιτόκια να διαμορφώνονται στο 5,25%. Ομως, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών κάλεσε τους διαμορφωτές πολιτικής να αυξήσουν τα επιτόκια πιο γρήγορα απ' ό,τι έχουν κάνει μέχρι τώρα, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Στη Wall Street, η μετοχή της General Motors ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος χαμένος του Dow Jones, από τη στιγμή που η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι οι φετινές πωλήσεις της ενδεχομένως να είναι χαμηλότερες από τις περυσινές, εξαιτίας των υψηλοτέρων επιτοκίων και της ανόδου των τιμών ενεργείας.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχωρούσε λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης περισσότερο από 1%, ενώ τα υψηλά κέρδη στον ενεργειακό τομέα επισκιάστηκαν από τις ανησυχίες για τα επιτόκια.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση, επηρεαζόμενα από ρευστοποιήσεις της τελευταίας στιγμής, όταν οι αμερικανικές αγορές διεύρυναν τις απώλειές τους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,7%, στις 1.269 μονάδες, χαμηλότερα από τα υψηλά της ημέρας, τις 1.286,1 μονάδες. Οι μετοχές της Michelin και της Continental υποχώρησαν κατά 2,6% και 2,9% αντίστοιχα, μετά την προειδοποίηση της Bridgestone για την πορεία των κερδών τους, επικαλούμενη το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών. Επίσης, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία μαζί με τα πρόσφατα σχόλια Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών, ενισχύουν τις προοπτικές για αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη επηρεάζοντας έτσι τις αγορές.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,13%, στηριζόμενος από την άνοδο του τομέα χάλυβα και γενικότερα των μετάλλων, εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω σταθεροποίηση σε αυτόν το χώρο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα