Origin: Εγκαταλείπει την συγχώνευση με την Contact

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2006 11:30

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ τα σχέδια να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του σκέλους της Contact Energy Ltd. στη Ν. Ζηλανδία, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρείας λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος της Αυστραλίας, Origin Energy Ltd., επικαλούμενη την έλλειψη στήριξης από τους μετόχους.

Η συγχώνευση που προτάθηκε τον Φεβρουάριο, θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενεργείας και φυσικού αερίου σε Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία και θα έδινε στους μετόχους της Contact μειοψηφία 24%, με συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία – βάσει του χθεσινού κλεισίματος των μετοχών – 7,2 δισ. δολ. Αυστραλίας (5,3 δισ. δολ. ΗΠΑ). Οι μέτοχοι της Contact είπαν ότι η Origin που κατέχει το 51% των μετοχών της θα έπρεπε να προσφέρει περισσότερα.

Η αποτυχία της Origin να ολοκληρώσει την εμπορική συναλλαγή, ενδέχεται να περιορίσει την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει εξαγορές στην Αυστραλία, όπου οι ανταγωνίστριές της αγοράζουν πηγές φυσικούς αερίου, αγωγούς και δίκτυα ηλεκτρισμού, με στόχο τη μείωση του κόστους και την κάλυψη της αύξησης της ζήτησης. Η εταιρεία θα πρέπει τώρα να σκεφθεί το πώς θα πληρώσει για μεγαλύτερες επενδύσεις, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Γκραντ Κινγκ.

Οι μετοχές της Contact, που πουλά περίπου το 1/3 της ηλεκτρικής ενεργείας της Ν. Ζηλανδίας, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών. Οι μετοχές της έκλεισαν στις 5 μ.μ., 4,3% χαμηλότερα, φθάνοντας στα 7,17 δολ. Ν. Ζηλανδίας η μία,

Οι μετοχές της Origin σημείωσαν άνοδο 14 σεντς, φθάνοντας στα 6,98 δολ. Αυστραλίας η μία στις 3 μ.μ. στο Σύδνεϋ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα