«Καμία ένδειξη για αύξηση του ελλείμματος πάνω από 3%»

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2006 17:49

Ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ενημερώνοντας τις Επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τα αποτελέσματα του Ecofin και του Eurogroup δέχτηκε έντονη κριτική από τον Γιάννο Παπαντωνίου για το «κλίμα παροχών ή αυξήσεων που καλλιεργείται για το 2007, την ώρα που η πρόβλεψη της Κομισιόν για έλλειμμα 3,7% θα οδηγήσει σε λήψη πρόσθετων μέτρων».

«Η πορεία του Προϋπολογισμού, στο πεντάμηνο του 2006, είναι μέσα στους στόχους μας», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, αν και παραδέχτηκε ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο πρώτο δίμηνο.

Οπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, δεν υπάρχει επίσης «καμία ένδειξη για αύξηση του ελλείμματος πάνω από 3%», ενώ η σχετική πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2007 «οφείλεται σε ορισμένα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα του φετινού Προϋπολογισμού». Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα πληθωρισμού στην Ελλάδα», που εντάθηκε και με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να φθάσει ο πληθωρισμός το 2005 το 3,5%.

Ειδικά για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ο Νίκος Χριστοδουλάκης επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών ότι «προανήγγειλε το φόρο δύο εβδομάδες πριν την εφαρμογή του, δίνοντας στις εταιρείες την ευκαιρία να αγοράσουν πετρέλαιο και να το πουλήσουν μετά τσεπώνοντας τη διαφορά».

«Για να μην υπάρξει έκπληξη στην αγορά και αναστάτωση, έπρεπε να αφήσουμε ορισμένες μέρες προσαρμογής», απάντησε ο κ. Αλογοσκούφης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα