SOS της Fed για τις επιπτώσεις από τους δασμούς

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 22:33
UPD:22:36
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Σειρά προκλήσεων από την εν εξελίξει διαμάχη στο παγκόσμιο εμπόριο διαβλέπει ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουλ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η κεντρική τράπεζα να εμπλακεί σε μία αρκετά περίπλοκη κατάσταση, ως προς τα αναγκαία νομισματικά βήματα.

Ο ίδιος, από το βήμα του Κογκρέσου, καθιστά σαφές ότι αν οι εμπορικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ επιβάλλουν νέους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, τότε η εγχώρια ανάπτυξη κινδυνεύει με επιβράδυνση.

Σε μία τέτοια περίπτωση, σπεύδει να προσθέσει, η Fed θα κληθεί να παρέμβει, κάνοντας χρήση των διευκολυντικών εργαλείων, όπως η μείωση των επιτοκίων.

Βέβαια, δεν παραλείπει να διευκρινίσει ότι η κατάσταση θα γίνει κάπως πιο περίπλοκη, εφόσον οι δασμοί προκαλέσουν επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού.

Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, η φυσιολογική αντίδραση της Federal Reserve στην αύξηση του πληθωρισμού είναι η αύξηση των επιτοκίων και όχι η μείωσή τους.

«Εάν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε έναν υψηλότερο πληθωρισμό, τότε η κατάσταση θα είναι αρκετά περίπλοκη για τη νομισματική μας πολιτική» καταλήγει.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα