ISA: Μπαίνει στην αγορά της Βραζιλίας με την εξαγορά της Transmissao

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2006 13:36

ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ της Cia. de Transmissao de Energia Eletrica Paulista, αντί του ποσού του 1,9 δισ. ρεάλ (530 εκατ. δολ.) με σκοπό να εισέλθει στην αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικής ενεργείας της Βραζιλίας, απέκτησε η Interconexion Electrica SA, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφοδότησης ηλεκτρικής ενεργείας στην Κολομβία.

Η Ιnterconexion, γνωστή ως ISA, υπερέβη την προσφορά της ιταλικής Terna SpA κατά τη διάρκεια δημοπρασίας σήμερα στο Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο. Η ISA κατέβαλε 58% περισσότερα από την τιμή έναρξης της δημοπρασίας στα 756 εκατ. ρεάλ, που όρισε το κράτος για το 50,1% του κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου της Transmissao.

Οι ξένες εταιρείες εισέρχονται στην αγορά τροφοδότησης ηλεκτρικής ενεργείας της Βραζιλίας, καθώς η μεγαλύτερη χώρα τη Νοτίου Αμερικής επεκτείνει το δίκτυο του ηλεκτρισμού, για να αποφύγει στο μέλλον ελλείμματα ενεργείας, εν μέσω οικονομικής ανάπτυξης πλέον του 4% ετησίως. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενεργείας στη Βραζιλία προβλέπεται να αυξηθεί 5% ετησίως για την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τη Ροζάντζελα Ριμπέϊρο, αναλύτρια της ABN Amro NV στο Σάο Πάολο.

Η τιμή που κατέβαλε η ISA υπερέβη τις προσδοκίες μερίδας αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι η τιμή εξαγοράς δεν θα είναι υψηλότερη του 25%.

Οι μετοχές της Transmissao, αυξήθηκαν 1 ρεάλ, ποσοστό 5%, κατά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου του Σάο Πάολο, μετά την άνοδό τους έως 9,4%, που σημείωναν νωρίτερα.

Οι μετοχές της ISA αναρριχήθηκαν 275 πέσος, ποσοστό 6,3%, φθάνοντας στα 4.690 πέσος, μετά την άνοδό τους έως 6,6%.

Σύμβουλοι του κράτους για την πώληση ήταν η Citigroup Inc. και η Rio Bravo. Σύμβουλος της ISA ήταν η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα