ΔΝΤ: Απώλεια μίας... Ταϊλάνδης από τα μέτρα στο παγκόσμιο εμπόριο

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 21:15
UPD:21:17
REUTERS/Yuri Gripas

Προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της εμπορικής διαμάχης στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα το απόγευμα.

«Οι δασμοί στο παγκόσμιο εμπόριο απειλούν με εκτροχιασμό την οικονομική ανάκαμψη και υπονομεύουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Ταμείο.

Και συνεχίζει: «Εάν ο πρόεδρος Τραμπ κάνει πράξει τις απειλές του, τότε η ετήσια οικονομική ανάπτυξη θα περιοριστεί κατά 0,5% σε σχέση με τις αρχικές μας προβλέψεις».

Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ προειδοποιεί για την απώλεια 500 δισ. δολαρίων, σε ετήσια βάση, σε σχέση με το βασικό σενάριο του Ταμείου, ως προς την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Πρόκειται για ένα ποσό, μάλιστα, το οποίο ισούται με το ετήσιο οικονομικό μέγεθος της Ταϊλάνδης!

«Ο κίνδυνος κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, με αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη, τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και τις επενδύσεις, είναι ο μεγαλύτερος σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο» σπεύδει να προσθέσει το Ταμείο.

Σημειώνεται ότι ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε όταν η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις Ε.Ε., Καναδά και Μεξικό, όπως και στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Οι θιγόμενες χώρες αντέδρασαν εντόνως, υιοθετώντας αντίστοιχα μέτρα εναντίον των αμερικανικών προϊόντων.

Ο Λευκός Οίκος, όμως, δεν έμεινε εκεί. Ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε με νέο γύρο δασμών, θέτοντας στο στόχαστρο κινεζικά προϊόντα, αξίας 200 δισ. δολαρίων, αλλά και τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα