Ε.Ε.: Αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα για καταστήματα οπτικών και αναγνώριση διπλωμάτων ιατρών

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2006 15:34

Αιτιολογημένες γνώμες (δεύτερο και τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας) απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τα επαγγελματικά προσόντα και ειδικότερα τα καταστήματα οπτικών ειδών και τους γιατρούς .

Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη επειδή η χώρα μας δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για τη συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας προς τους κοινοτικούς κανόνες, ως προς το άνοιγμα καταστημάτων οπτικών ειδών από νομικά πρόσωπα, μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 21 Απριλίου 2005.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η νέα ελληνική νομοθεσία συνεχίζει να αναγνωρίζει το δικαίωμα ιδιοκτησίας καταστημάτων οπτικών ειδών μόνο στους εγκεκριμένους οπτικούς. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή θεωρεί ότι υφίσταται ακόμη περιορισμός στην ελευθερία εγκατάστασης εταιρειών άλλων κρατών μελών στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν μπορούν να είναι αποκλειστικοί ιδιοκτήτες ενός καταστήματος οπτικών ειδών.

Εξάλλου, η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας με την οδηγία 93/16/ΕΟΚ σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση διπλωμάτων ιατρών, όσον αφορά τους όρους χορήγησης διπλωμάτων γενικής ιατρικής. Σύμφωνα με την οδηγία, η άσκηση δραστηριοτήτων ιατρού γενικής ιατρικής στο πλαίσιο των εθνικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης εξαρτάται, από την 1η Ιανουαρίου 1995, από την κατοχή διπλώματος που να πιστοποιεί ειδική κατάρτιση στον τομέα της γενικής ιατρικής.

Προβλέπεται ότι οσον αφορά τους ιατρούς γενικής ιατρικής που ασκούσαν δραστηριότητες πριν από την ημερομηνία αυτή, οι εν λόγω ιατροί απολαμβάνουν κεκτημένων δικαιωμάτων προκειμένου να συνεχίσουν την άσκηση της εν λόγω δραστηριότητας χωρίς να κατέχουν το δίπλωμα αυτό και δικαιούνται αυτόματης αναγνώρισης στα άλλα κράτη μέλη βάσει πιστοποιητικού, το οποίο χορηγείται από το κράτος μέλος που πιστοποιεί τα εν λόγω κεκτημένα δικαιώματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα απένειμε στους ιατρούς που απολαμβάνουν κεκτημένων δικαιωμάτων δίπλωμα που πιστοποιεί ειδική κατάρτιση στη γενική ιατρική χωρίς να έχουν παρακολουθήσει την αντίστοιχη κατάρτιση.

Η απάντηση της Ελλάδας στην προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε η Επιτροπή κρίθηκε ως μη ικανοποιητική από την Επιτροπή.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα