Αργεντινή: Συμφωνία με τη Βολιβία για 47% υψηλότερες τιμές αερίου

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2006 10:14

ΣΥΜΦΩΝΙΑ με την Βολιβία, να της καταβάλλει 47% περισσότερα για το φυσικό αέριο, έκλεισε η Αργεντινή, καθώς ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, που κατέσχεσε τις προμήθειες της χώρας πριν από δύο μήνες, ολοκληρώνει την εκστρατεία του για αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η Αργεντινή, μετά από συνάντηση του Μοράλες με τον πρόεδρο Νέστορ Κίρσνερ, συμφώνησε να καταβάλει 5 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες (BTU) από 3,4 δολ. ανά BTU μέσα στο 2006. Η Βολιβία θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στα 7 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως από 5 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, αφού οι χώρες διαπραγματεύονται για τις τιμές του επόμενου έτους, πριν τη λήξη του 2006, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η συμφωνία ενδέχεται να εντείνει την πίεση στην Petroleo Brasilerio SA, αγοραστή του 70% του αερίου της Βολιβίας και στη Βραζιλία, η οποία αποτελεί το ήμισυ των προμηθειών της Βολιβίας, να διαπραγματευθεί την 20ετή συμφωνία που υπέγραψε για το φυσικό αέριο το 1999. Μια αύξηση 10% βάσει του συμβολαίου, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, θα αυξήσει την τιμή που καταβάλει η Petrobras από 3,80 έως 4,65 δολ. ανά BTU.

Η Αργεντινή ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές εξαγωγής αερίου στην Κίνα, για να αντισταθμίσει το υψηλότερο κόστος από τις εισαγωγές της Βολιβίας, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Clarin, το οποίο δεν ανέφερε την πηγή πληροφόρησής του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα