Ανάκαμψη στο Χ.Α.- θετικό το κλίμα και για τα ομόλογα

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 13:58
UPD:13:58
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να μην δείχνουν να πτοούνται από την πρωτοβουλία του Βερολίνου να καθυστερήσει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ, επικαλούμενο την μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. 

Με τον ESM να δίνει σήμερα επί της αρχής την έγκριση  στην εκταμίευση, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καλύψει με ισοδύναμα το κενό των 28 εκατ ευρώ, που αφήνει o ΦΠΑ, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σήμερα 1,3%. 

Έντονο είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη να παρουσιάζει άνοδο 1,4%. παρά το γεγονός ότι ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έβαλε χθες φρένο στις προσδοκίες για διατήτηση του waiver για τα ελληνικά ομόλογα μετά τη λήξη του προγράμματος. 

Παρά τις επισημάνσεις Κερέ, το κλίμα είναι θετικό και στην αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου να υποχωρεί σήμερα περίπου 0,4% στο 3,85%. Από τις αρχές του έτους η απόδοση του δεκαετούς έχει μειωθεί κατά περίπου 145 μονάδες βάσης. Πρόκειται για πτώση της τάξης του 6,3%. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές 

Ήπια ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα ανά την Ευρώπη,  με τους δείκτες των χρηματιστηρίων σε Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη και Μιλάνο να ενισχύονται κάτα  0,3% με 0,4%. Στο μέτωπο των ομολόγων έχουμε πτώση της απόδοσης κατά 4 μονάδες για το δεκατές ιταλικό ομόλογο και κατά τρεις μονάδες για τα ομόλογα Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας. 

Στην αγορά συναλλάγματος το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί 0,4% έναντι του αμερικανικού, με την ισοτιμία στα 1,1624 δολάρια ανά ευρώ. 

naftemporiki.gr 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα