Εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες αγορές οι επενδυτές

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 09:43
UPD:09:48
REUTERS/MURAD SEZER

Η Τουρκία εμφανίζεται από τις πλέον αδύναμες, με το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να εμφανίζει απώλειες 22% από τις αρχές του έτους και τη λίρα να δέχεται συνεχές σφυροκόπημα.  

Οι αναδυόμενες αγορές έχουν χάσει φέτος την ελκυστικότητά τους, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου. Η ισχυρότερη αναδυόμενη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, έρχεται αντιμέτωπη με έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, του οποίου οι συνέπειες υπάρχουν φόβοι ότι θα είναι βαρύτατες. Όσο για άλλες μικρότερες αγορές του αναδυόμενου κόσμου, όπως η Τουρκία και η Αργεντινή, βυθίζονται σε νέα οικονομική κρίση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IIF οι εισροές κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα αναδυόμενων αγορών φέτος είναι μόλις 59,7 δισ. δολάρια από τις αρχές του έτους. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα ανέρχονταν σε 167,6 δισ. δολάρια. Η μεγάλη αυτή διαφορά μαρτυρά τους φόβους των επενδυτών ότι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, το ράλι του δολαρίου, αλλά και το γεωπολιτικό ρίσκο θα λυγίσουν τις συγκεκριμένες αγορές. 

Η Τουρκία εμφανίζεται από τις πλέον αδύναμες, με το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να εμφανίζει απώλειες 22% από τις αρχές του έτους και τη λίρα να δέχεται συνεχές σφυροκόπημα. Οι προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν να καθησυχάσει τις αγορές όχι μόνο δεν αποφέρουν καρπούς, αλλά μάλλον επιδεινώνουν την κατάσταση. 

 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα