Με κάθε τρόπο προσπαθεί η αμερικανική κυβέρνηση να ανακόψει τα σχέδια για εξαγορά της Time Warner από την AT&T έναντι 85,4 δισ. δολαρίων- μία συμφωνία, η οποία από την πρώτη στιγμή προκάλεσε ανησυχία για συγκέντρωση υπερβολικού ελέγχου στα χέρια ενός ιδιοκτήτη και αντιδράσεις όχι μόνο από Ρεπουμπλικάνους, αλλά και από Δημοκρατικούς γερουσιαστές και βουλευτές.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες το βράδυ την απόφασή του να ασκήσει έφεση κατά απόφασης δικαστηρίου, που έδινε το πράσινο φως στην εξαγορά. Έτσι περίπου ένα μήνα μετά την εξασφάλιση της πολυπόθητης έγκρισης, η AT&T εξακολουθεί να μην γνωρίζει αν μπορεί να ολοκληρώσει το deal.
To υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προσφύγει κατά της AT&T, υποστηρίζοντας ότι η εξαγορά είναι επιζήμια για τους καταναλωτές. Αμερικανικό δικαστήριο ενέκρινε ωστόσο τη συμφωνία, καθώς θεώρησε ότι δεν αντιβαίνει στους αντιμονοπωλιακούς νόμους.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2016, έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές. Τότε τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και η Χίλαρι Κλίντον, αλλά και ο Μπέρνι Σάντερς είχαν ταχθεί κατά της συμφωνίας.
Αν τελικά η συμφωνία προχωρήσει θα αλλάξει άρδην τη μιντιακή σκηνή των ΗΠΑ. Αποκτώντας τον έλεγχο της Time Warner η AT&T έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί με υπηρεσίες online streaming, όπως η Amazon και η Netflix. Υπό τη στέγη του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού και παρόχου συνδρομητικής τηλεόρασης των ΗΠΑ θα τεθούν δημοφιλείς παραγωγές όπως τα Game of Thrones και Wonder Woman, αλλά και το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN. Δημιουργείται έτσι μία πανίσχυρη οντότητα με πρωταγωνιστικό ρόλο σε ψυχαγωγία, ενημέρωση και υπηρεσίες επικοινωνίας.
Αυτή είναι η τάση διεθνώς: δίκτυα, υπηρεσίες τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ίντερνετ και περιεχόμενο- όλα υπό την ίδια στέγη. Ωστόσο η τάση αυτή πυροδοτεί και ανησυχία για τον βαθμό επιρροής, που αποκτούν ορισμένοι οργανισμοί.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, WSJ