Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Σίγουρος για τις προοπτικές της συμφωνίας – μαμούθ, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Ευρώπη, ως μια κίνηση ματ στην σκακιέρα του ανταγωνισμού, εμφανίζεται ο CEO της Bayer Ελλάς, Joao Barroca, ο οποίος συμπλήρωσε έξι χρόνια στο τιμόνι της θυγατρικής του γερμανικού ομίλου.
Η συμφωνία εξαγοράς της Monsanto, έναντι 63 δισ. δολ. που καθιστά την γερμανική Bayer No 1 εταιρεία παραγωγής σπόρων και γεωργικών χημικών στον κόσμο, βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. μετά τις ανησυχίες για δραματική συρρίκνωση του μεριδίου των ανταγωνιστών στην αγορά σπόρων και παρασιτοκτόνων.
Ο κ. Barroca, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, μιλώντας για την ιστορική – όπως τη χαρακτήρισε – συμφωνία Bayer-Μonsanto, ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν διασφαλίσει πως η εξαγορά δεν θα πλήξει τον ανταγωνισμό (αφού η Bayer θα μεταβιβάσει μεγάλο μέρος του ενεργητικού της και των δραστηριοτήτων της – αξίας 8 δις. ευρώ στη BASF) και αντ` αυτού θα δημιουργήσει το περιβάλλον για ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που θα απαντήσουν στις μελλοντικές προκλήσεις της ανθρωπότητας. Εξάλλου προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούνται αρχικές επενδύσεις 2,4 δισ. ευρώ.
«Η συνεχής αύξηση του πληθυσμού θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα και την ίδια ώρα οι κλιματικές αλλαγές θα απειλούν την αγροτική παραγωγή», σημείωσε ο κ. Βarocca αναφερόμενος στα οφέλη από το deal που αποτελεί επένδυση στην νέα τάση του digital farming, το οποίο επιχειρείται να γίνει κουλτούρα και στην Ελλάδα. «Περιμένουμε πολλά από την εξαγορά», τόνισε ο κ. Barocca αναφερόμενος σε μια ανταγωνιστική αγορά που γνωρίζει δυναμικές αλλαγές με ενδεικτικούς και τους πόλους που δημιουργούνται από τις συμφωνίες Dow - Dupont αλλά και Sygenta - Chem China.
Σε ερώτημα σχετικά με το νέο μίγμα του χαρτοφυλακίου της Bayer, όπως διαμορφώνεται μετά την εξαγορά της Monsanto, ο κ. Barroca υποστήριξε πως υπάρχει ισορροπία τόσο αναφορικά με τη διασπορά των δραστηριοτήτων στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές, καθώς η Bayer είναι πιο ισχυρή στην Ευρώπη ενώ η Monsanto είναι πιο ισχυρή στις HΠA όσο και αναφορικά με το portfolio προϊόντων και τη συμπληρωματικότητά τους. Σημειώνεται ότι η διάρθρωση των πωλήσεων του γερμανικού κολοσσού αφορά σε 17% προϊόντα προστασίας αγροτικής παραγωγής, 10% σπόρους, 6% καταναλωτικά και το υπόλοιπο είναι φάρμακο και προϊόντα υγείας.
Στην Ελλάδα
Ο κ. Barroca δήλωσε υπέρμαχος της διαφάνειας, απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα της Novartis όταν ρωτήθηκε σχετικά, αλλά περιέγραψε τις αυστηρές διαδικασίες λογοδοσίας που διέπουν την πολυεθνική.
Σημείωσε ότι η Bayer έχει ισχυρή θέση στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «είναι Νο1 παίκτης και χωρίς την Monsanto». Αναφερόμενος στην παρουσία της πολυεθνικής στη χώρα μας, ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης, έδειξε κατανόηση (ως Πορτογάλος), είπε ότι δεν έχει «plan B» και σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία είναι σε θέση να προσφέρει καινοτόμα προϊόντα αλλά και τεχνογνωσία για την βελτιστοποίηση της αγροτικής παραγωγής.
Σύμφωνα με τον κ. Barroca συνεχίστηκε η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της εταιρείας το 2017, με οδηγό τον τομέα των φαρμάκων. Η οικονομική χρήση που έκλεισε με πωλήσεις στα 150 εκατ. ευρώ με κερδοφορία που κυμαίνεται γύρω στα 7 εκατ. ευρώ, ήτοι περί το 5% των πωλήσεων.