ΗΠΑ: Με λίστα 6.000 κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολ. συνεχίζουν τον «πόλεμο»

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 06:08
UPD:11:57
REUTERS/JONATHAN ERNST

H δεύτερη πράξη του εμπορικού πολέμου άρχισε με τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν λίστα με κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, στις οποίες σχεδιάζουν να επιβάλλουν δασμούς. Κλιμακώνουν έτσι τις επιθέσεις τους, με τις οποίες όπως προειδοποιούν ειδικοί θα πληγούν πολύ σύντομα και οι Αμερικανοί καταναλωτές. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου πρόκειται για πρόσθετους δασμούς 10%, οι οποίοι σχεδιάζεται να τεθούν σε ισχύ από τις 30 Αυγούστου, σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα. Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, ορυκτά και καταναλωτικά αγαθά, όπως προϊόντα ένδυσης, υπόδυσης, αξεσουάρ, εξαρτήματα τηλεοράσεων, ψυγεία, τεχνολογικά γκάτζετ, αλλά όχι κινητά τηλέφωνα. Οι ΗΠΑ επικαλούνται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εκ μέρους του «δράκου» και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αμερικανικών επιχειρήσεων. 

Εάν τελικά οι δασμοί τεθούν σε ισχύ, θα καλύπτουν περίπου το 50% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

EURONEWS

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θέλει να καταδείξει ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω, παρά τις αντιδράσεις στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αλλά και τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων και επιχειρηματικών ενώσεων ότι με την πολιτική του κάνει ακριβώς αυτό που λέει ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ: πυροβολεί το πόδι του. 

Το Πεκίνο διαμηνύει ότιθα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα και κάνει λόγο για «bullying» εκ μέρους των ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο με αντίποινα και προσφυγή στον ΠΟΕ. 

Οι ασιατικές αγορές ξύπνησαν στην είδηση με έκδηλη ανησυχία. Ρευστοποιήσεις επικρατούν στη Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο και τη Σεούλ. 

 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα