H υψηλή τεχνολογία αρνητικός «πρωταγωνιστής» στην Ευρώπη

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2001 12:03
UPD:12:09

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης στον απόηχο των απογοητευτικών νέων από το χώρο των επιχειρήσεων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατασκευής μίνι ηλεκτρονικών υπολογιστών Palm Inc. προειδοποίησε ότι το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο τα έσοδά της θα κυμανθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από τις αρχικές της εκτιμήσεις. Επιπλέον, η Agilent Technologies ανακοίνωσε αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, ενώ στελέχη της θεωρούν πολύ πιθανό στο τρέχον τρίμηνο η εταιρεία να εμφανίσει ζημία.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά το χθεσινό κλείσιμο των αμερικανικών χρηματιστηρίων, τα κέρδη της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας η/υ Dell το πρώτο οικονομικό τρίμηνο μειώθηκαν – έστω και οριακά - σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2000, ενώ η διοίκηση της εταιρείας προέβλεψε ότι η μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να περιορίσει τις πωλήσεις το δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100, ο οποίος άνοιξε με άνοδο, αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 0,23% και έχει διαμορφωθεί στις 5.890,7 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας με τις μετοχές των εταιρειών Marconi και Colt Telecom να «χάνουν» 3,87% και 2,09% αντιστοίχως. Η μετοχή της νοτιοαφρικανικής εταιρείας εξόρυξης Biliton ενισχύεται κατά 0,79%, μετά την είδηση, ότι οι μέτοχοι της αυστραλιανής BHP ενέκριναν το σχέδιο συγχώνευσης με την πρώτη.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 έχει περιοριστεί στις 5.566,79 μονάδες, με απώλειες 0,46%. Σημαντική πτώση, της τάξεως του 7,01%, σημειώνει η μετοχή της Alcatel μετά από δημοσιεύματα που τη θέλουν να προβαίνει στην εξαγορά της αμερικανικής Lucent Τechnologies έναντι 40 εκατ. δολ. Ισχυρές πιέσεις δέχεται και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών με τις μετοχές των Renault και Peugeot να υποχωρούν κατά 2,07% και 1,34% αντιστοίχως.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX βρίσκεται στις 6.139,51 μονάδες με απώλειες 0,56%. Η μετοχή της SAP, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής επαγγελματικού λογισμικού στην Ευρώπη, σημειώνει πτώση 1,7%. Aπώλειες καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Epcos και Siemens. Η μετοχή της ενεργειακής Eon, ενισχύεται κατά 0,5% μετά την ανακοίνωση ότι τα λειτουργικά της κέρδη το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών φθάνοντας τα 949 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι αναμένει αξιοσημείωτη άνοδο των κερδών για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Αντιθέτως, η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,6% μετά την είδηση, ότι η Mitsubishi Motor, της οποίας ελέγχει το 37,3%, ανακοίνωσε σημαντικές ζημίες για την οικονομική χρήση που έληξε τον περασμένο Μάρτιο.

Στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο δείκτης Ibex 35 υποχωρεί οριακά κατά 0,04% και βρίσκεται στις 9.657,8 μονάδες, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI με άνοδο 0,14% έχει φθάσει τις 7.643,8 μονάδες και στο Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX καταγράφει απώλειες 0,17% και έχει περιοριστεί στις 591,17 μονάδες. Η μετοχή της ASM Lithography υποχωρεί κατά 1,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα