BAE: Πτώση των μετοχών μετά την πώληση μεριδίου στην Airbus

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2006 13:28

ΑΠΩΛΕΙΕΣ έως 6,7% σημείωσαν οι μετοχές της BAE Systems Plc μετά την πώληση του μεριδίου της που κατείχε στην Airbus SAS, προς τη μητρική της τελευταίας, European Aeronautic, Defence & Space Co., αξίας 2,75 δισ. ευρώ (3,5 δισ. δολ.).

Η τιμή για το 20% ορίστηκε από την Rothschild Group, που διορίστηκε ως μεσάζων της ΒΑΕ και της EADS. Το μερίδιο της BAE, είναι αξίας 3,5 δισ. ευρώ για την EADS, που κατέχει το λοιπό 80% της Airbus.

H BAE, η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης, πουλά το μερίδιο, καθώς η Airbus ανακοίνωσε την καθυστέρηση της παράδοσης του σούπερ τζάμπο Α380, για δεύτερη φορά, αναγκάζοντας της αεροπορικές εταιρείες να ζητήσουν αποζημιώσεις, ωθώντας τις μετοχές της EADS 26% χαμηλότερα στις 14 Ιουνίου.

Οι μετοχές της BAE σημείωσαν απώλειες 24,75 πένες, φθάνοντας στις 345 πένες και διαπραγματεύθηκαν στις 352,25 πένες η μία στις 8:27 π.μ. στο Λονδίνο. Συνολικά φέτος έχουν υποχωρήσει 7,2%, αξιολογώντας την εταιρεία στα 11,4 δισ. λίρες στερλίνες.

Η ΒΑΕ που εδρεύει στο Λονδίνο, πουλά το μερίδιό της στην Airbus, για να επεκταθεί στον τομέα της άμυνας στις ΗΠΑ, μετά από ένα έτος παραγγελιών αεροσκαφών ρεκόρ για την Airbus και την ανταγωνίστριά της με έδρα το Σικάγο, Boeing Co.

To διοικητικό συμβούλιο της ΒΑΕ θα σκεφθεί τώρα την εισήγησή του στους μετόχους, με βάση την προτεινόμενη πώληση του μεριδίου, αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Airbus ιδρύθηκε το 1969 από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Η βρετανική κυβέρνηση έδειξε απροθυμία μέχρι το 1979.

Ο Χώκερ Σίντελι, προκάτοχος της ΒΑΕ, σχεδίασε φτερά για την κατασκευάστρια αεροσκαφών από την αρχή.

Η BAE και οι άλλοι συνεργάτες της Airbus, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής με έδρα της Στουτγάρδη της Γερμανίας, DaimlerChrysler AG και την Lagardere SCA, με έδρα το Παρίσι, συγχωνεύθηκαν το 2000, δημιουργώντας την EADS.

Σύμβουλος της BAE είναι η Gleacher Shacklock και η Goldman Sachs Group Inc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα