Market Beat: Κυριαρχεί η άνοδος διεθνώς, εδώ τάση διαμορφώνει ο πανδαμάτωρ χρόνος

Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2018 09:30
UPD:09:32
REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

Του Κώστα Ιωαννίδη 

Στα ασιατικά χρηματιστήρια είχαμε σήμερα Δευτέρα 9/7 μια συνέχεια στην άνοδο που εμφάνισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά και τα αμερικάνικα χρηματιστήρια. Γιατί οι επενδυτές, μετά την επιβολή των δασμών στα κινέζικα προϊόντα, λειτούργησαν όπως συνηθίζουν όταν από τις αρνητικές προσδοκίες περνάνε στην αντίδραση επί του γεγονότος. Δηλαδή, θεωρώντας πως το προεξόφλησαν αρνητικά, περιμένοντας το, μετά την πραγματοποίησή του περνάνε σε αγορές. Αναπτύσσεται μια ανοδική δυναμική στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά μετά την πτώση από τον φόβο για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου. Αυτό μπορεί να κάνει σήμερα τη διαφορά στο εξουθενωμένο συναλλακτικά χρηματιστήριο της Αθήνας. Η επενδυτική κοινότητα έχει επίσης στρέψει το ενδιαφέρον της στην πολιτική αστάθεια που μεγαλώνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επειδή ο υπουργός που ήταν υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση του Brexit παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Τερέζας Μέι.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Περιμένοντας, χωρίς συμμετοχή στις συναλλαγές, αρκετοί επενδυτές διαπιστώνουν πως δεν είναι οι μόνοι που επέλεξαν στάση αναμονής και τελικά το πλήθος των διαχειριστών που βρέθηκαν στις παρυφές των συναλλαγών μεγαλώνει. Το βάθος των συναλλαγών μειώνεται και τότε φεύγουν από τις συναλλαγές οι traders που προτιμούν τις κινήσεις intraday, καθώς η διακύμανση στενεύει και γίνεται απαγορευτική για τα κριτήριά τους.

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν η πρώτη του δεύτερου εξαμήνου και αφού ξεκίνησε αυτό, αρχίζουν οι επενδυτές, σε επίπεδο προσδοκιών, να βλέπουν το τέλος της χρονιάς. Αν συγκρίνουμε το φρόνημα και τα κίνητρα των θεσμικών που κυριαρχούν στις συναλλαγές στην αρχή της χρονιάς σε σχέση με τα τρέχοντα, θα καταλάβουμε τη δυσκολία των ημερών. Η θετική προεξόφληση όσων θα γινόντουσαν τον Ιούνιο  τότε, αποτέλεσε θεμέλιο στην ανοδική δυναμική των πρώτων μηνών. Αναφερόμαστε στην πιθανότητα ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων για την τέταρτη αξιολόγηση, που θα διασφάλιζε την έξοδο της οικονομίας από τα μνημόνια. Παράλληλα, οι σχέσεις με το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους πιστωτές θα αποκρυσταλλώνονταν, με βάση την βιωσιμότητα του χρέους. Όταν όμως αυτές οι προσδοκίες έγιναν επιβεβαιωμένα γεγονότα, οι αντιδράσεις των επενδυτών ήταν άνευρες και μάλιστα οι θετικές ειδήσεις σε επίπεδο χώρας, αλλά και σε εταιρικό, δεν είχαν διάρκεια ως προς την επίδρασή τους στη διάθεση για ρίσκο. Υπάρχει δε ευκολία για αντίδραση με ρευστοποιήσεις των αγοραίων σε αρνητικές ειδήσεις.

Για να φύγουμε από τα γενικά, βοηθά μόνο η στατιστική και αυτή υπαγορεύει να προσέχουμε που «χορεύει» ο ΓΔ μέσα στο χρόνο. Υπάρχουν ως γνωστό ζώνες τιμών για το μέσο όρο στο 2018. Η ανώτατη έχει κάτω όριο τις 850 μονάδες και άνω τις 890. Η επόμενη έχει κάτω όριο τις 835 και άνω τις 855 με την επόμενη να σταματάει στις 780 μονάδες με οροφή τις 835. Η τελευταία ζώνη έχει πυθμένα έτους τις 735 μονάδες με οροφή τις 780. Χρονικά άρχισε στις 24 Μαΐου ως σήμερα. Αρχικά μετά την εγγραφή του κατώτερου απομακρύνθηκε προς το άνω όριο και κρατήθηκε πάνω από τις 760 επί 20 συνεδρίες αλλά στις επτά τελευταίες πορεύεται μεταξύ 744,5 και 758. Τεχνικά η επιχείρηση εγγραφής νέου χαμηλού δεν αποκλείεται. Αυτό θα εμφανιστεί στη σύνοδο που θα εκτονωθεί η πτωτική ορμή. Χρειάζεται υπομονή έως τότε καθώς η χαμηλή συμμετοχή προκαλεί κατάλληλο κλίμα για συσσώρευση των τιμών με ανιαρούς ρυθμούς συναλλαγών.   

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ επί του θέματος σημείωσε: «Ίδια με την προηγούμενη εβδομαδιαία ανάλυση, παραμένουν τα δεδομένα στην Ελληνική Αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης μένει πέριξ των 750 μονάδων, έχοντας πάντοτε τη γνωστή κατηφορική διάθεση προς τη σημαντική στήριξη των 735 μονάδων.

Εδώ στατιστικώς, σύμφωνα με τα “pattern recognition” η διαγραμματική παραμονή ενός Δείκτη στα χαμηλά της κίνησης, οδηγείται συνήθως σε καθοδική εκτόνωση. Επίσης για να καλλιεργηθεί ένα σοβαρό υπόβαθρο ανοδικής κίνησης με ισχυρή έκταση, θα πρέπει πρώτα να αποτυπωθεί στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών ένα “exhausted” καθοδικό candlestick έντονων ρευστοποιήσεων. Μέχρι τότε ο Γενικός Δείκτης θα διαθέτει εξασθενημένες ανοδικές δυνάμεις έως τη ζώνη των 767 με 775 μονάδων, εκτός και αν προκύψει κάποιο κινητήριο μακροοικονομικό νέο, που μέχρι τώρα δε φαίνεται στον ορίζοντα».

Στη βδομάδα ο ΓΔ έπεσε -1,39% ενώ ο 25άρης -1,15% και ο FTSEM ενισχύθηκε +0,83% ενώ οι επιδόσεις τους στο 2018 να διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε -6,90%, -5,70% και +3,81%. Για 13 blue chip το κατώτερο εβδομάδας έγινε και κατώτερο των τελευταίων 30 ημερών ενώ για έξη από αυτά έγινε και χαμηλό τελευταίων τριών μηνών και για τέσσερα από αυτά έγινε ελάχιστο τελευταίων 12 μηνών. Υπογραμμίζοντας την ισχύ της καθοδικής ορμής που έδωσαν στις τιμές οι συνεδριάσεις από τον Μάιο και μετά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Με αισιοδοξία η υποδοχή των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου

Οι μεταβολές των βασικών δεικτών των χρηματιστηρίων του πλανήτη την πρώτη εβδομάδα του δεύτερου εξάμηνου, σε συνδυασμό με την επίδοσή τους στο τρέχον έτος αποτυπώνουν την συνισταμένη των επενδυτικών προσδοκιών, σε χρονιά καμπής για την παγκόσμια ανάπτυξη. Την ορίσαμε ως τέτοια για πολλούς λόγους. Η εφαρμογή της πολιτικής Τραμπ με το δόγμα «Η Αμερική Πρώτα» έφερε φέτος σημαντική αναστάτωση στην κανονικότητα των εμπορικών συναλλαγών. Την είχαν διαμορφώσει η παγκοσμιοποίηση και η όσο το δυνατό απρόσκοπτη κυκλοφορία εμπορευμάτων και κεφαλαίων. Η αρχή της εφαρμογής δασμών έγινε την άνοιξη, αλλά οι αποφάσεις με σοβαρές επιπτώσεις ξεκίνησαν να ισχύουν από την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου.

Οι εμπορικοί εταίροι που θίγονται από την πολιτική των δασμών σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα, δήλωσαν πως θα απαντήσουν με αντίποινα ισοδύναμης ισχύος. Δικαιολογημένα αρκετοί αναλυτές ειδοποίησαν, πως είναι στα σκαριά ένας εμπορικός πόλεμος που θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο τρόπος με τον οποίο ασκεί τις διαπραγματεύσεις με κάθε εμπορικό εταίρο η διοίκηση Τραμπ, έχει επηρεάσει τους διαχειριστές κεφαλαίων για μετοχικές αξίες. Για την ώρα λοιπόν, η επένδυση σε μετοχές των ΗΠΑ προσφέρει τις καλύτερες απιδόσεις για το 2018. Ενώ στην κεφαλαιαγορά της Ευρώπης έχει αρχίσει να αποτυπώνεται ο αρνητισμός, λόγω δασμών για την Γερμανική βιομηχανία. Το χρηματιστήριο της Γαλλίας φαίνεται σε καλύτερη κατάσταση, άλλωστε όλα υποχωρούν λίγο από το τέλος του 2017. Αλλά στα ασιατικά χρηματιστήρια έχει ήδη ξεκινήσει η προεξόφληση της επιβράδυνσης που φέρνει η διαμάχη για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με περισσότερο πιεσμένα τα Κινεζικά.

Οι πολιτικές προστατευτισμού της μεγαλύτερης οικονομίας και τις αντιδράσεις των υπολοίπων εμπορικών εταίρων, της πιο «καταναλωτικής» χώρας θα συνεχιστούν. Οι δασμοί του Trump είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ΕΕ, καθώς και για την Κίνα και το Μεξικό. Εκτός από την πίεση στις κινεζικές χρηματοπιστωτικές αγορές και την πρόσφατη πτώση της αξίας του γιουάν, προ εβδομάδας, οι Μεξικανοί επέλεξαν μια αριστερή εκδοχή του Trump ως Πρόεδρο. Σε γενικές γραμμές δε, το ισχυρό δολάριο, που οφείλεται στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και στο δόγμα Η Αμερική Πρώτα, επιβαρύνει τις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη.

Κεντρικές Τράπεζες και προστατευτισμός

Οι αξιωματούχοι της Fed πρέπει να πανηγυρίζουν. Από τις 25 Ιανουαρίου του 2012, η ​​FOMC εξέδωσε δήλωση που όρισε σαφώς σαν επίσημο στόχο το 2,0% για το ετήσιο βηματισμό του πληθωρισμού και ιδιαίτερα του δομικού. Αυτός ορίζεται χωρίς να υπολογίζονται οι τιμές των καυσίμων και των τροφίμων. Ο δομικός ήταν κάτω από αυτόν τον στόχο από τότε, αλλά τελικά χτύπησε αυτή την τιμή διάνα τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησαν πολύ πρόσφατα. Ο ονομαστικός πληθωρισμός ήταν 2,3%, ενώ ο δομικός ήταν 2,0%!

Οι αρμόδιοι για τη νομισματική πολιτική στην ΕΚΤ πρέπει επίσης να εορτάζουν. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε σε 2,0% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση, χάρη στις ραγδαία αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου. Ο δομικός πληθωρισμός όμως παρέμεινε αδύναμος στο 1,0%. Ο προστατευτισμός της διοίκησης Trump ίσως αρχίζει να επιβαρύνει την οικονομία της ευρωζώνης. Η κρίση λόγω της μετανάστευσης επίσης πιθανά να συμβάλλει σε αυτό. Έτσι ο Dr Ed Yardeni ειδοποίησε για ένα πιθανό πισωγύρισμα στο πρόγραμμα σύσφιξης που ανακοίνωσε στις αρχές του περασμένου μήνα: «Η ΕΚΤ ανέφερε ότι αναμένει τον τερματισμό στο πρόγραμμα QE το Δεκέμβριο. Ωστόσο, η βραδύτητα της ανάκαμψης του πληθωρισμού και ο επιβραδυνόμενος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, θα μπορούσε να πείσει την ΕΚΤ να αναβάλει την έξοδο από το QE για λίγο αργότερα».

Οι αξιωματούχοι της Fed όμως δήλωσαν, ότι η τρέχουσα σταδιακή πορεία προς την νομισματική ομαλοποίηση θα διατηρηθεί ακόμη και αν ο πληθωρισμός αυξηθεί ελαφρώς πάνω από το στόχο του 2,0%, για βραχύ χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όπως και οι ομόλογοί τους στην ΕΚΤ, πρέπει να έχουν κάποιες ανησυχίες, για το ότι η αβεβαιότητα που εξαπέλυσε η προστατευτική πολιτική θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Είναι επίσης πιθανό να εξηγήσουν τα ποσοστά του πληθωρισμού άνω του 2,0% ως μεταβατικά, αφού θα προκύπτουν από τους δασμούς που έχουν ήδη επιβληθεί. Παρά ταύτα φέτος, θα συγκλίνουν στην πολιτική τους πάλι Fed και ΕΚΤ, με αποτέλεσμα τη συνολική αναδιοργάνωση της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς μετά από μακρά περίοδο πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης.

Η «φούσκα» εταιρικού χρέους

Τα επίπεδα του εταιρικού χρέους αυξήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ. Αυτό έχει προκαλέσει πάρα πολλές  προειδοποιήσεις στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την επικείμενη έκρηξη στην πιστωτική φούσκα. Σύμφωνα με μια έκθεση της S & P Global, το συνολικό χρέος των επιχειρήσεων αυξήθηκε στα 6,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2017 για τους περίπου 1.900 δανειολήπτες (εκτός εταιριών του χρηματοοικονομικού τομέα) που αξιολόγησε ο οργανισμός. Το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα μετρητά ως ποσοστό του χρέους ανέρχονται συνολικά στο 33% για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, το οποίο είναι ίδιο με το επίπεδο του 2016. Οι εταιρείες αυτές δήλωσαν ότι κατέχουν 2,1 τρις Δολάρια σε ρευστοποιήσιμες επενδύσεις από το τέλος του 2017. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 9% έναντι 2016 και είναι πάνω από το διπλάσιο των ταμειακών υπολοίπων που αναφέρθηκαν το 2009.

Οι εταιρίες είχαν τεράστιο κίνητρο για να αναλάβουν περισσότερο χρέος. Ήταν ο απίστευτα φθηνός δανεισμός για μια δεκαετία σχεδόν. Η ανησυχία είναι ότι όλο αυτό το χρέος θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλη μια κρίση, ειδικά καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, αυξάνοντας το κόστος της αναχρηματοδότησης του χρέους που λήγει. Όταν όμως τα ρευστά στοιχεία του ενεργητικού της εταιρίας αφαιρούνται από το εταιρικό χρέος, η συζήτηση για μια πιστωτική φούσκα φαίνεται λιγότερο αξιόπιστη. Τα ποσοστά αθέτησης για τα δάνεια αυτά αναμένεται να παραμείνουν χαμηλά, τουλάχιστον για το βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2759,82 μονάδες, είχε άνοδο +1,52% ενώ στο 2018 απόκτησε κέρδη +3,22%. Ο Dow, με μεταβολή +0,76%, έκλεισε στις 24.456,48 μονάδες, στο 2018 χάνει μόνο -1,06%. Ο S&P400 αντέδρασε δυνατά κερδίζοντας +1,94% με επίδοση φέτος +4,68%, αλλά ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +3,10%, ανέβασε την ετήσια απόδοση στο +10,32%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +2,37%, έκανε ξανά διψήφια τα κέρδη του για το 2018 στο +11,37%.

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, +0,14%, στα 1255,90 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2018 -3,77%. Αντίθετα, πτωτικά κατά -1,29%, κινήθηκε το πετρέλαιο Crude.  Στο 2018 γράφει κέρδη +21,95%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -0,25% στη βδομάδα διατηρώντας μικρές απώλειες -0,91%, στο 2018. Ο DAX κέρδισε +1,55%, αποκτώντας ετήσια επίδοση -3,26%, ο CAC είχε μεταβολή +0,98%, ανεβάζοντας την απόδοση του 2018 στο +1,19%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +2,93% και στο έτος αποδίδει -1,38%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +1,38%, στο 2018 αποδίδει πλέον +0,33%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +3,09%, με -1,82% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κερδίζοντας +4,86%, έχει επίδοση για το 2018, +1,27%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,32%, στο 2018 αύξησε τις απώλειες στο -4,29%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -2,29% και επίδοση για φέτος -7,89%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,66%, στο 2018 αποδίδει +4,70%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε -2,21% και στο 2018 εμφάνισε αρνητική επίδοση -5,36%. Πτώση -3,52% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -16,93%. 

Υπάρχει χώρος για αισιοδοξία

Η οικονομία των Η.Π.Α. δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από ό, τι αναμενόταν τον Ιούνιο, αλλά η σταθερή μισθολογική αύξηση υποδηλώνει μετριοπαθείς πληθωριστικές πιέσεις, που θα επιτρέψουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει το φετινό φθινόπωρο την αναγγελθείσα νομισματική της πολιτική. Οι νέες θέσεις εργασίας λοιπόν τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 213.000, καθώς οι βιομηχανίες διεύρυναν τις προσλήψεις τους, όπως δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν σε έρευνα του Reuters προέβλεψαν αύξηση 195.000 θέσεων εργασίας.

Το δολάριο, μετά την έκθεση επί της απασχόλησης, υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αυξήθηκαν. Τα χρηματιστήρια στη Wall Street διαπραγματεύθηκαν υψηλότερα, με τους δείκτες S & P 500 και Nasdaq να αγγίζουν υψηλότερα επίπεδα σε βάθος δύο εβδομάδων.

"Σε γενικές γραμμές, η έκθεση είναι καλή είδηση ​​στο βαθμό που υποδεικνύει ότι η οικονομία εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται με ρυθμούς πιο πάνω από το μέσο όρο, χωρίς να δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις", δήλωσε ο Michael Feroli, της JPMorgan. "Ομοίως, θα πρέπει να κατευνάσει τις ανησυχίες των γερακιών (στη Fed) που ανησυχούν ότι ο ρυθμός αύξησης του επιτοκίου της Fed βρίσκεται πίσω από την εξέλιξη των τιμών στην πραγματική οικονομία".

Η έκθεση έδειξε δύναμη στην οικονομία πριν ξεκινήσει ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, που οι αναλυτές προειδοποιούσαν ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει τις προσλήψεις, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έβαλαν δασμούς για τις εισαγωγές του ενός από τον άλλο, ύψους 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την Παρασκευή.

ΧΑ

Εβδομάδα εκτόξευσης των επιφυλάξεων των επενδυτών

Μπορεί να έφταιξε η απουσία ειδήσεων οικονομικού περιεχομένου από το εσωτερικό. Ίσως πάλι να μέτρησε το ότι η Wall Street ο φάρος των χρηματιστηρίων είχε μια ημιαργία και μια αργία. Χωρίς αμφιβολία οι επενδυτές παγκοσμίως ήταν μουδιασμένοι και από το… ημερολόγιο. Καθώς η διοίκηση Τραμπ είχε θέσει ως ορόσημο την 6η Ιουλίου. Από τότε θα ίσχυαν δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου από 34 δις δολάρια που θα εισαγόντουσαν στις ΗΠΑ. Οι δε Κινέζοι είχαν δεσμευτεί να απαντήσουν με ίδιας βαρύτητας μέτρα για αμερικανικά προϊόντα που εισήγαγε η Κίνα. Ωστόσο αν κρίνουμε από την επίδοση του ΧΑ στη βδομάδα, από τους ημερήσιους όγκους και από το εύρος διακύμανσης ανά σύνοδο και σε εβδομαδιαία βάση, η αγορά της Αθήνας ήταν, είναι και παραμένει ανεξάρτητο «νησί» στη ζώνη του ευρώ.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με πτώση και το ανώτερο της Δευτέρας, έγινε και εβδομάδας, αλλά επίσης του Ιουλίου. Η διαπραγμάτευση με αρνητικό πρόσημο ήταν διαρκής. Υπήρξαν εναλλαγές στην κυριαρχία αγοραστών και πωλητών. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,24% και έφθασε στις 748,21 από 757,57 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1962,56 από 1986,85 μονάδες με μεταβολή -1,22%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,303 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,307 εκατ. Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 23) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 3). Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,58%). Την Τρίτη, η εμφάνιση απωλειών δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, όπου οι αποδόσεις μειώθηκαν, ούτε με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης που οι δείκτες ανέβηκαν. Πάλι το εύρος διακύμανσης ήταν επτά μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 25,279 εκατ. ευρώ με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 6,994 εκατ. Φάνηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συμμετοχή των κυνηγών κερδών μέσω βραχυπρόθεσμων κινήσεων. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,31% και έφθασε στις 745,91 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1959,23 με μεταβολή -0,17%.

Την Τετάρτη οι πιέσεις οδήγησαν τον μέσο όρο μετά τις 13:40 σε αρνητικό πεδίο και τον κράτησαν εκεί. Με αποτέλεσμα το ελάχιστο μέρας (και εβδομάδας και τελευταίων 30 ημερών) στις 741,61 μονάδες να σημειωθεί λίγο προ του τέλους και παρά την αντίδραση μετά και στις δημοπρασίες, είχαμε την τρίτη στη σειρά πτωτική σύνοδο. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,20% και έφθασε στις 744,41 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1956,96 με μεταβολή -0,12%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 20,722 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,973 εκατ. Την Πέμπτη, με τα διεθνή σε άνοδο και οι θεσμικοί στην Αθήνα προκάλεσαν την μόνη ανοδική σύνοδο της εβδομάδας. Ήταν σύνοδος που ο ΓΔ είχε το μικρότερο εύρος διακύμανσης (4,9 μονάδες). Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις τράπεζες. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,56% και έφθασε στις 748,57 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1966,23 με μεταβολή +0,47%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,592 εκατ. ευρώ, αλλά με πακέτα αξίας 10,22 εκατ.

Την Παρασκευή η ατμόσφαιρα βάρυνε, με την ανατροπή στις δημοπρασίες. Οι αγοραίοι οδήγησαν στο πρώτο μέρος τους δείκτες σε αρνητικό πεδίο. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στις 13:05. Κατόπιν εκδηλώνοντας αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες οδήγησαν τον ΓΔ στις 17:00 στο μέγιστο μέρας στις 753,22. Οι εντολές πώλησης στις δημοπρασίες του «κούρεψαν» περίπου 6 μονάδες. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,13%). Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,20% και έφθασε στις 747,04 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1964, 56 με μεταβολή -0,08%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 23,189 εκατ. ευρώ.

Στη βδομάδα ο ΓΔ έπεσε -1,39% ενώ ο 25άρης -1,15% και ο FTSEM ενισχύθηκε +0,83% ενώ οι επιδόσεις τους στο 2018 να διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε -6,90%, -5,70% και +3,81%.

Για 13 blue chip το κατώτερο εβδομάδας έγινε και κατώτερο των τελευταίων 30 ημερών ενώ για έξη από αυτά έγινε και χαμηλό τελευταίων τριών μηνών και για τέσσερα από αυτά έγινε ελάχιστο τελευταίων 12 μηνών. Υπογραμμίζοντας την ισχύ της καθοδικής ορμής που έδωσαν στις τιμές οι συνεδριάσεις από τον Μάιο και μετά.

Η γενίκευση των πιέσεων υπογραμμίζεται επίσης από το πλήθος (6) των μετοχών του δείκτη που ενδιαφέρει τους ξένους θεσμικούς που εμφάνισαν μεταβολές της ίδιας τάξης μεγέθους με τους ΓΔ και 25άρη. Αυτοί με διακύμανση στη βδομάδα μικρότερη από 2% εμφάνισαν μέση πτώση -1,2%. Ήταν με αλφαβητική σειρά οι ΑΡΑΙΓ -1,54%, ΕΤΕ -1,03%, ΕΥΔΑΠ -0,9%, ΛΑΜΔΑ -1,3%, ΟΠΑΠ -1,45% και ΣΑΡ -1,08%. Τα (10) blue chip που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις εμφάνισαν πτώση από -2,2% ως -6,3% και ήταν ΒΙΟ -6,28%, ΠΕΙΡ -5,82%, ΕΥΡΩΒ -5,03%, ΜΠΕΛΑ -4,96%, ΤΙΤΚ -3,92%, ΦΡΛΚ -3,33%, ΕΛΠΕ -3,07%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,53%, ΜΥΤΙΛ -2,21% και ΟΤΕ -2,17%.

Απέμειναν εννέα μετοχές του 25άρη με την καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στις ρευστοποιήσεις των ημερών και οι τρεις πρώτες εμφάνισαν μικρότερες απώλειες από το μέσο όρο. Ήταν οι ΑΛΦΑ -0,78%, ΓΡΙΒ -0,12% και ΕΧΑΕ 0,00% ενώ έξη κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη. Με βάση δε αυτά, κατατάσσονται ως εξής: ΔΕΗ +4,21%, ΜΟΗ +2,44%, ΕΕΕ +1,93%, ΑΔΜΗΕ +1,04%, ΟΛΠ +0,97%, και ΤΕΝΕΡΓ +0,39%.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Οριακή προπορεία των ΣΜΕ έναντι του υποκείμενου δείκτη

Στη τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μεικτή δυναμική στον 25άρη. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1964,42 μονάδες, με πτωτικό χάσμα 1,8 μονάδων. Ακολούθησε μια νευρικότητα που όρισε ένα μέγιστο (1967,73) στις 10:38 που ίσχυσε ως τις 16:40 και μια γρήγορη βουτιά όρισε τον πυθμένα στις 1957,30 μονάδες στις 11:13. Από τις 13:04 ξεκίνησε άνοδος σταθερής κλίσης και το μέγιστο, στις 1980,19, ήρθε στις 17:00. Στις δημοπρασίες άλλαξαν οι τιμές προς τα κάτω δραματικά και το κλείσιμο έγινε στις 1964,56 με μεταβολή -0,08%. Ο τζίρος στα παράγωγα παρέμεινε στα 3,945 από 3,390 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ λήξης Ιουλίου, άλλαξαν χέρια 313 συμβόλαια με ανώτερο τις 1977,00 μονάδες, κατώτερο τις 1957,00 και τελευταίες πράξεις στις 1965,50 από 1967,00 μονάδες. Εμφανίστηκε όγκος 35 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με ανώτερο τις 1974,75 μονάδες και κατώτερο τις 1922,00 ενώ τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1974,75 από 1966,50 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την κυρίαρχη σειρά, του Ιουλίου, ήταν 9812 από 9793 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς ανήλθαν σε 526 από 513 ΣΜΕ.

Στην τρίτη εβδομάδα της κυριαρχίας των σειρών Ιουλίου, είχαμε ελάττωση -54,27% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Επήλθε επίσης μικρή αύξηση 2,41% στις ανοικτές θέσεις. Ο 25άρης κατέληξε στις 1964,56 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,12%. Στα options του, ο συνολικός όγκος βυθίστηκε κατά -61,70% έναντι της περασμένης, ενώ σε 1 call αντιστοιχούσε 1 put.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, σε πέντε συνόδους, ανήλθαν σε 3.885 συμβόλαια, καταλήγοντας με 10.338 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουλίου, διαμορφώθηκε στα 633 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά του Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 144 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Ιουλίου, ανήλθαν σε 9.812 και της επόμενης σε 526 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου, έγιναν στις 1965,50 μονάδες. Οι traders επέλεξαν οριακή προπορεία του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, έναντι του 25άρη, μιας μονάδας.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζει ότι «σύμφωνα με τα “pattern recognition” η διαγραμματική παραμονή ενός Δείκτη στα χαμηλά της κίνησης, οδηγείται συνήθως σε καθοδική εκτόνωση. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εδώ και μέρες έχει "κατοικοεδρεύσει" λίγο πάνω από τη στήριξη των 1950 μονάδων, δίχως εμφανή σημάδια ανοδικού στροφέα προς τη ζώνη αντίστασης των 2000 με 2017 μονάδων. Ως το πιθανότερο σενάριο σε αυτή τη φάση της Αγοράς, φαντάζει μια καθοδική διολίσθηση προς το όριο των 1900 μονάδων. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η προς εξέλιξη καθοδική τμήση του τριγωνικού σχηματισμού στο τεχνικό δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI).

Στον Τραπεζικό δείκτη η συνεχιζόμενη άρνηση για την πραγματοποίησης μιας ανοδικής 'ανάσας' προς την περιοχή αντίστασης των 880 μονάδων, έχει προσθέσει πόντους στο σενάριο πτωτικής κίνησης τόσο προς το επίπεδο των 830 μονάδων, όσο και προς τη σημαντική γραμμή τάσης, που ενώνει τους δύο προηγούμενους τοπικούς πυθμένες του Μαρτίου και του Μαΐου και διέρχεται από τις 795 μονάδες περίπου».

Για 13 blue chip το κατώτερο εβδομάδας έγινε και κατώτερο των τελευταίων 30 ημερών ενώ για έξη από αυτά έγινε και χαμηλό τελευταίων τριών μηνών και για τέσσερα από αυτά έγινε ελάχιστο τελευταίων 12 μηνών. Υπογραμμίζοντας την ισχύ της καθοδικής ορμής που έδωσαν στις τιμές οι συνεδριάσεις από τον Μάιο και μετά.

Η γενίκευση των πιέσεων υπογραμμίζεται επίσης από το πλήθος (6) των μετοχών του δείκτη που ενδιαφέρει τους ξένους θεσμικούς που εμφάνισαν μεταβολές της ίδιας τάξης μεγέθους με τους ΓΔ και 25άρη. Αυτοί με διακύμανση στη βδομάδα μικρότερη από 2% εμφάνισαν μέση πτώση -1,2%. Ήταν με αλφαβητική σειρά οι ΑΡΑΙΓ -1,54%, ΕΤΕ -1,03%, ΕΥΔΑΠ -0,9%, ΛΑΜΔΑ -1,3%, ΟΠΑΠ -1,45% και ΣΑΡ -1,08%. Τα (10) blue chip που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις εμφάνισαν πτώση από -2,2% ως -6,3% και ήταν ΒΙΟ -6,28%, ΠΕΙΡ -5,82%, ΕΥΡΩΒ -5,03%, ΜΠΕΛΑ -4,96%, ΤΙΤΚ -3,92%, ΦΡΛΚ -3,33%, ΕΛΠΕ -3,07%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,53%, ΜΥΤΙΛ -2,21% και ΟΤΕ -2,17%.

Απέμειναν εννέα μετοχές του 25άρη με την καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στις ρευστοποιήσεις των ημερών και οι τρεις πρώτες εμφάνισαν μικρότερες απώλειες από το μέσο όρο. Ήταν οι ΑΛΦΑ -0,78%, ΓΡΙΒ -0,12% και ΕΧΑΕ 0,00% ενώ έξη κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη. Με βάση δε αυτά, κατατάσσονται ως εξής: ΔΕΗ +4,21%, ΜΟΗ +2,44%, ΕΕΕ +1,93%, ΑΔΜΗΕ +1,04%, ΟΛΠ +0,97%, και ΤΕΝΕΡΓ +0,39%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Με χαμηλούς τζίρους συνέχισε να κινείται το Χρηματιστήριο τη βδομάδα που πέρασε, χωρίς ωστόσο να οδηγηθεί και σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Σημαντικό γεγονός της εβδομάδας το reverse split της Εθνικής, που εξελήφθη από την Αγορά σαν το ξεκίνημα νέου κύκλου Αυξήσεων Μετοχικών Κεφαλαίων από μεριάς των Τραπεζών. Με βάση την πρόσφατη εμπειρία οι αντιδράσεις ήταν αρνητικές.

Την ίδια στιγμή τα spreads των ομολόγων, κρατούνται σε πολύ καλά επίπεδα, σηματοδοτώντας ότι οι ανησυχίες για "default" έχουν υποχωρήσει.

Στήριξη παραμένουν οι 735 μονάδες του Γενικού Δείκτη, ενώ η πτώση, ισχυροποίησε τις αντιστάσεις στις 767 και 780 μονάδες. Η διατήρηση του Δείκτη κάτω από τις 750 μονάδες δεν προδιαθέτει για θετικές εξελίξεις. Είναι προφανές ότι η Αγορά περιμένει κάτι για να πάρει κατεύθυνση. Αυτό το κάτι έχει να κάνει με την αναπτυξιακή επιθυμία της Χώρας. Οι Επενδυτές βλέπουν ότι τα ομόλογα θα πληρωθούν οπότε δεν κινδυνεύουν.

Στην πραγματική Οικονομία όμως, το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι να δημιουργηθεί ένα "μαξιλαράκι" που εξασφαλίζει την αποπληρωμή των Δανειστών.

Πρέπει να δοθεί μια αναπτυξιακή διάσταση, είτε με απευθείας επενδύσεις (Αποκρατικοποιήσεις), είτε με στήριξη του Ιδιωτικού τομέα μέσω της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων, της χρήσης του πακέτου Junker για Επιχειρήσεις, είτε ακόμα και μέσω της μείωσης φόρων και εισφορών.

Κρίσιμο παραμένει και το θέμα της επίλυσης των "κόκκινων" δανείων, για τα οποία οι Τράπεζες κινούνται δυναμικά (και σκληρά) το τελευταίο διάστημα. Οι Ξένοι περιμένουν, γιατί γνωρίζουν πως εμείς χρειαζόμαστε επενδύσεις για να αποκτήσουμε ελπίδες και όσο αυτές δεν έρχονται μένουμε στη μιζέρια μας.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 25 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στην οποία ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες. Η επίδοση αυτή συνιστά το χειρότερο ξεκίνημα για το μήνα Ιούλιο, στην πρόσφατη ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (1999 – 2018) σε επίπεδο συναλλαγών, ακόμα και σε σχέση με το 2012 όταν και είχε καταγραφεί η χαμηλότερη αξία συναλλαγών τα τελευταία 20 χρόνια (9,4 εκατ. ευρώ, 14/8/2012).

Η συρρίκνωση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών ακολουθείται και από την συρρίκνωση του εύρους των διακυμάνσεων, λειτουργώντας ανασταλτικά στην δραστηριοποίηση βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων. Η αμφίδρομη σχέση του σπιράλ συρρίκνωσης (τζίρων – ενδιαφέροντος) έχει ως βασικό αρωγό την έλλειψη νέων που θα τροφοδοτούσαν κάποια ζωηρότερη κινητικότητα, έστω και σε ένα περιορισμένο τμήμα των Δεικτοβαρών τίτλων.

Προς το παρόν η όποια ειδησεογραφία εξαντλείται μέσα σε μία ή δύο συνεδριάσεις και η κατεύθυνση δίνεται στο μεγαλύτερο βαθμό από την τάση των Ξένων Αγορών. Οι Επενδυτές δείχνουν περισσότερο διατεθειμένοι να περιμένουν τα αποτελέσματα εξαμήνου, που αργούν ακόμα, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι Παίκτες της Αγοράς αναμένουν επίπεδα "φτήνιας", τιμές δηλαδή οι οποίες διαγραμματικά θα έχουν ένα στοιχείο υποτιμητικής υπερβολής.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε τροχιά δοκιμασίας των φετινών χαμηλών, τις 735 μονάδες. Η επιβράδυνση όσο προσεγγίζεται η εν λόγω ζώνη είναι αναμενόμενη, λόγω της προοδευτικής υποχώρησης των ταλαντωτών προς υποτιμημένες ζώνες. Ενδεχομένως ο Γενικός Δείκτης να δώσει κάποια αντίδραση από την περιοχή αυτή, αφού οι πωλητές δεν βγάζουν ένταση και δυναμική στο τέλος των συνεδριάσεων, όπου η εικόνα δείχνει να είναι πιο ισορροπημένη.

Πλέον όλο το σύστημα αναφοράς των τεχνικών κινητών μέσων και του MΑCD έχει ενεργοποιήσει σήματα πωλήσεων, θέτοντας τον πήχη για αναθεώρηση αυτής της στάσης στην περιοχή των 780 μονάδων. Τα τεχνικά δεδομένα της "μεγάλης εικόνας", ωστόσο, δεν είναι τόσο αρνητικά, όσο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, δείχνουν συγκράτηση της πτώσης και πιθανότατα η συσσώρευση να εμφανίζεται ως το πιο επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα.

Χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 6 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η Λούλης την Δευτέρα (09/07), ενώ ακολουθεί η αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου της Κανάκης στις 11 Ιουλίου. Την Τρίτη (10/07) θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση της Eurobank. Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο στις ΗΠΑ με κυριότερες αυτές των Citigroup, JP Morgan και Wells Fargo (13/7).

Την προσεχή Τέταρτη και Πέμπτη θα διεξαχθεί η Σύνοδος των Μελών Χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθεί συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Σήμερα

Στα ασιατικά χρηματιστήρια είχαμε σήμερα Δευτέρα 9/7 μια συνέχεια στην άνοδο που εμφάνισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά και τα αμερικάνικα χρηματιστήρια. Γιατί οι επενδυτές μετά την επιβολή των δασμών στα κινέζικα προϊόντα λειτούργησαν όπως συνηθίζουν όταν από τις αρνητικές προσδοκίες περνάνε στην αντίδραση επί του γεγονότος. Δηλαδή, θεωρώντας πως το προεξόφλησαν αρνητικά, περιμένοντας το, μετά την πραγματοποίησή του περνάνε σε αγορές.  Η επενδυτική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην πολιτική αστάθεια που μεγαλώνει στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο υπουργός που ήταν υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση του Brexit παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Τερέζας Μέι.

Από τα futures των αγορών της Wall Street φαίνεται πως σήμερα το πρωί προσδοκούν και στοιχηματίζουν για ανοδική έναρξη. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα ΣΜΕ για τον DAX.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ενισχύεται στις 07:30 δική μας ώρα κατά +0,81%.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύεται κατά +1,50% και στο τέλος της διαπραγμάτευσης ήταν στο +1,67%. Ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης εκτινάχθηκε κατά +1,65% και στο τέλος της διαπραγμάτευσης ήταν στο +1,91% και ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους των συναλλαγών +1,40% για να μειώσει την πτώση του κατά -2,21% την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου αλλά στο τέλος της διαπραγμάτευσης ήταν στο +1,21%.

Ο βασικός δείκτης της Αυστραλίας είχε άλλη μια ανοδική μέρα, κερδίζοντας όμως, ως λιγότερο πιεσμένος την προηγούμενη περίοδο, μόνο +0,19% και εκεί έκλεισε, σε συντονισμό με το αγοραστικό ενδιαφέρον θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων για τις μετοχικές αξίες των αναδυόμενων ασιατικών αγορών.

Ο KOSPI της Νότιας Κορέας χτύπησε επίπεδα χαμηλών έτους πρόσφατα αλλά σήμερα  βρίσκεται προ του τέλους των συναλλαγών στο +0,70% και στο τέλος της διαπραγμάτευσης ήταν στο +0,59%. Ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης CSI300 έχασε σχεδόν 3,5% αυτή την εβδομάδα για να γράψει χαμηλά σε βάθος ενός έτους κινείται όμως με άνοδο +1,65% και στο τέλος της διαπραγμάτευσης ήταν στο +1,96%.

Οι μετοχές από περιοχές με συμμετοχή στην παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων όπως η Ταϊβάν ανέβηκαν +1,15% και στο τέλος της διαπραγμάτευσης ήταν στο +1,05%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα