Οι παράπλευρες απώλειες του εμπορικού πολέμου

Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 21:34
UPD:21:52
REUTERS/Jason Lee

Ο εμπορικός «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο οποίος πήρε σήμερα σάρκα και οστά, αναμένεται να έχει πληθώρα επιπτώσεων στις δύο χώρες, πλήττοντας την πορεία ανάπτυξης -και όχι μόνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, από τη σύγκρουση Ουάσιγκτον – Πεκίνου θα ζημιωθούν και άλλες χώρες, οι οποίες όπως είναι φυσικό, δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Αυτές δεν είναι άλλες από τις οικονομίες της Ασίας, όπως η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και άλλες.

Πρόκειται για χώρες, οι οποίες είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προς την Κίνα, γεγονός το οποίο τις καθιστά εξαιρετικά ευάλωτες σε περίπτωση παγκόσμιας εμπορικής κρίσης.

«Δεδομένης της έκθεσης τους, δεν θα υπάρχει γυρισμός για τις Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ταϊβάν, αν επικρατήσει το δυσμενές σενάριο» σχολιάζει ο Ταιμούρ Μπέιγκ, αναλυτής της DBS Bank.

Ο ίδιος εκτιμά ότι εξαιτίας του εν εξελίξει εμπορικού «πόλεμου» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι προοπτικές ανάπτυξης της Σιγκαπούρης θα περικοπούν κατά 0,8% και θα διαμορφωθούν στο 2,2% του ΑΕΠ για το 2018.

Ταϊβάν και Μαλαισία θα υποστούν ανάλογη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς αναμένεται μείωση κατά 0,6% σε 2,2% και 4,4% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Η Νότια Κορέα, από την πλευρά της, θα απωλέσει το 0,4% του εκτιμώμενου ρυθμού ανάπτυξης, ο οποίος πλέον αναμένεται να περιοριστεί στο 2,5% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε 818 κατηγορίες προϊόντων της Κίνας, συνολικής αξίας 34 δισ. δολαρίων. Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα, επιβάλλοντας αντίστοιχα μέτρα στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

«Μέχρι να καταστεί γνωστή όλη η λίστα των προϊόντων, είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αντίκτυπος στις ασιατικές οικονομίες» διευκρινίζει από την πλευρά της, η JP Morgan, σε μία πιο ψύχραιμη προσέγγιση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα