Ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές ζητεί ο Ν. Γκαργκάνας

«Αγκυλωμένη σε απόψεις μιας άλλης εποχής η κοινωνία»
Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2006 18:04

Ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η οικονομία χρειάζεται ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές από αυτές που «πονάνε και έχουν πολιτικό κόστος» και όχι αυτές που έχουν «διακοσμητικό χαρακτήρα».

Διαπίστωσε δε ότι η χώρα μας υστερεί όσον αφορά τις πρώτες, αποδίδοντας την ευθύνη όχι μόνο στις κυβερνήσεις αλλά στην «μυωπία» που διακρίνει την ελληνική κοινωνία. Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συμβάλλουν στη μείωση των δυσκαμψιών στις αγορές εργασίας και προϊόντων, στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος καθώς και στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Γκαργκάνας απέδωσε τις αντιδράσεις που εμφανίζει η κοινωνία έναντι των μεταρρυθμίσεων, στην κουλτούρα αντιπαράθεσης που έχει επικυριαρχήσει. Ανέφερε για παράδειγμα την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προχώρησε προσφάτως στη Δανία σε κλίμα συναίνεσης παρά τους επαχθείς όρους που επέφερε. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η κατά δύο χρόνια επέκταση του ορίου εργασίας από τα 65 στα 67 έτη.

Αντιθέτως στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, απουσιάζει η κουλτούρα του διαλόγου με αποτέλεσμα όταν ο ίδιος συστήνει, όχι την αύξηση του ορίου ηλικίας, αλλά τον περιορισμό των περιπτώσεων πρόωρης συνταξιοδότησης, να προκαλείται θύελλα αντιδράσεων.

Αγκυλωμένη σε απόψεις μίας άλλης εποχής εμφανίζεται η κοινωνία σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα και στη στάση που τηρεί έναντι προβληματικών επιχειρήσεων. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών», αναφέροντας ως παράδειγμα την εταιρία Λιπασμάτων για την οποία ανέφερε ότι δεν «ωφελεί να προσπαθείς να τη διατηρήσεις εν ζωή όταν το κόστος παραγωγής στη Βραζιλία είναι το 1/10 σε σύγκριση με αυτό της Ελλάδος».

Ανάλογο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας αντιμετωπίζουν και άλλες βιομηχανίες οι οποίες έχουν απολέσει προ πολλού το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα που διέθεταν, αυτό της φθηνής, ανειδίκευτης εργασίας. Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι οι βιομηχανίες αυτές ορθώς μεταναστεύουν από την Ελλάδα. Ταυτοχρόνως διαπίστωσε ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις των πολιτικών της ταγών, μάλλον αποθαρρύνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Όπως ανέφερε «εφόσον δεν είναι δυνατόν να είμαστε ανταγωνιστικοί με βάση το φθηνό εργατικό κόστος, η χώρα μας πρέπει να στραφεί στην άνοδο του επιπέδου του εργατικού δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σπουδαιότητα η αναβάθμιση της εκπαίδευσης».

«Δεν έφερε το ευρώ την ακρίβεια»

Σε ό,τι αφορά την έλευση του ευρώ, ο κ. Γκαργκάνας είπε ότι η πρακτική «ορισμένων μανάβηδων που ακρίβυναν αυθαίρετα τα ραπανάκια την περίοδο της μετατροπής των τιμών σε ευρώ, έχει επισκιάσει τα οφέλη που έχει αποκομίσει η ελληνική οικονομία από το ενιαίο νόμισμα». Ο ίδιος υπεραμύνθηκε του ενιαίου νομίσματος αναφέροντας ότι το ευρώ δεν έφερε την ακρίβεια, και δεν ευθύνεται γι΄αυτήν επιρρίπτοντας την ευθύνη στις πρακτικές που ακολούθησαν ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Αντιθέτως, υπενθύμισε ότι χάρη στην συμμετοχή μας στην ΟΝΕ οι Έλληνες δανείζονται για την αγορά κατοικίας με χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με τους Γερμανούς. Γενικότερα υπογράμμισε ότι το ευρώ συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (ο οποίος την τελευταία εξαετία προ της εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος αυξάνονταν με ρυθμό 17,5%) καθώς και στην ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης από το 0,75% που ήταν κατά μέσο όρο την εξαετία πριν από την ένταξη μας στη ζώνη του ευρώ.

Mείωση του δημόσιου τομέα

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο κ. Γκαργκάνας ιεράρχησε ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας. Τούτο θα απαιτήσει τη διασφάλιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τη βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Πρότεινε τη μείωση του Δημόσιου Τομέα καθώς, όπως είπε, χρειάζεται ένα μικρότερο αλλά πιο αποτελεσματικό κράτος που δεν θα αποτελεί εμπόδιο στο άνοιγμα της οικονομίας , πράγμα που όπως είπε ακόμη συνεχίζει να συμβαίνει συχνά. Συνέστησε τη μείωση της φορολογίας τόσο του εισοδήματος όσο και των επιχειρήσεων προκειμένου η χώρα μας να προσελκύσει νέες παραγωγικές δραστηριότητες.

ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα